Marynowane rydze - przepis, który warto znać!

Rydze w zalewie octowej to - zaraz obok suszenia - najpopularniejszy sposób na wykorzystanie tych grzybów. Rydze w occie to smaczny dodatek do obiadu - zobacz, jak je przygotować!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Marynowane rydze - przepis, który warto znać!
fot. Adobe stock
Rydze w occie to świetny pomysł na dodatek do obiadu. Doskonale pasują zwłaszcza do mięs.

Marynowane rydze - przygotuj grzyby

Świeże rydze oczyść i opłucz, a następnie gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie (czas licz od momentu zagotowania wody) i ostudź.

Zalewa octowa do rydzów


Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy octowej do grzybów w odpowiedniej proporcji. Ten przepis na marynowane rydze jest odpowiedni dla 1 - 1,5 kg grzybów.

Składniki:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
dodatkowo przygotuj:
  • kilka liści laurowych
  • po 2 - 3 ziarna pieprzu czarnego na słoiczek
  • 1 cebulę.
Wodę z octem, cukrem i solą zagotuj o odstaw do ostygnięcia. Słoiki wyparz i w każdym umieść ziarna pieprzu, liść laurowy oraz pół grubego plastra cebuli. Do słoików włóż rydze i zalej zalewą.

Każdy słoik mocno zakręć i pasteryzuj przez 15 minut, po wyjęciu z wody ustaw do góry dnem, aż wystygną.

Zobacz przepisy w książce kucharskiej Sposób na rydza. Znajdziesz tam m.in. tradycyjny przepis na rydze marynowane w zalewie octowej.