Rydze w occie to świetny pomysł na dodatek do obiadu. Doskonale pasują zwłaszcza do mięs.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy octowej do grzybów w odpowiedniej proporcji. Ten przepis na marynowane rydze jest odpowiedni dla 1 - 1,5 kg grzybów.
Składniki:
Każdy słoik mocno zakręć i pasteryzuj przez 15 minut, po wyjęciu z wody ustaw do góry dnem, aż wystygną.
Zobacz przepisy w książce kucharskiej Sposób na rydza. Znajdziesz tam m.in. tradycyjny przepis na rydze marynowane w zalewie octowej.
Marynowane rydze - przygotuj grzyby
Świeże rydze oczyść i opłucz, a następnie gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie (czas licz od momentu zagotowania wody) i ostudź.
Zalewa octowa do rydzów
Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy octowej do grzybów w odpowiedniej proporcji. Ten przepis na marynowane rydze jest odpowiedni dla 1 - 1,5 kg grzybów.
Składniki:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu spirytusowego
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- kilka liści laurowych
- po 2 - 3 ziarna pieprzu czarnego na słoiczek
- 1 cebulę.
Każdy słoik mocno zakręć i pasteryzuj przez 15 minut, po wyjęciu z wody ustaw do góry dnem, aż wystygną.
Zobacz przepisy w książce kucharskiej Sposób na rydza. Znajdziesz tam m.in. tradycyjny przepis na rydze marynowane w zalewie octowej.