Borówka amerykańska to „kuzynka” czarnej jagody leśnej. Owoce jednej i drugiej rośliny są granatowe i mają delikatny smak. Ciasto z borówkami to najpopularniejsza forma wykorzystania jagód w kuchni. Borówka czarna oraz amerykańska używana jest do robienia różnego rodzaju deserów, np. kremów, tortów, ciasteczek czy babeczek. Jagody można też wykorzystać jako element dekoracyjny ciasta z owocami. Z borówek wychodzi smaczny farsz, np. do naleśników lub pierogów. Najpopularniejsze przetwory z borówki amerykańskiej i czarnej to konfitury i dżemy. Z jagód można też zrobić frużeliny, czyli owoce w żelu – idealne do przełożenia biszkoptu, racuchów czy płatków śniadaniowych. Nalewka z borówki amerykańskiej powstaje na bazie wódki lub spirytusu i cukru. Z borówek można zrobić też koktajl z jagodami, np. z dodatkiem innych owoców i jogurtu naturalnego lub mleka.

Amerykańska borówka a jagoda leśna

Borówka amerykańska (inaczej wysoka) to roślina, która wydaje bardzo smaczne i zdrowe owoce. Przypominają one wyglądem i smakiem czarną leśną jagodę (borówkę czarną), ale są od niej większe. Borówki amerykańskie dojrzewają od początku lipca do końca września. Owoce są duże, mięsiste, o ciemnoniebieskiej skórce, pokrytej lekkim nalotem. Leśne jagody rosną w lasach od czerwca do września. Owoce czarnej borówki są odrobinę słodsze, od amerykańskiej, mniejsze i ciemniejszego koloru. Mają ciemne wnętrze, które brudzi język na fioletowo. Środek borówki wysokiej jest jasny i nie farbuje.

Borówka brusznica (borówka czerwona)

Kolejną odmianą borówki jest borówka brusznica, nazywana też czerwoną. Jej owoce kwitną od maja do lipca. Mają one lekko gorzki i trochę kwaskowaty smak, dlatego nie nadają się do jedzenia na świeżo, ale doskonale sprawdzają się jako pikle i mrożonki. Najczęściej robione przetwory z borówki brusznicy to: dżemy i konfitury, które są dobrym dodatkiem do mięsa (w szczególności pieczonego) oraz pasztetów.  

Kotleciki ryżowe z kapustą i borówkami, błyszczący sos z borówek, ciasto z borówkami - spróbujcie te i wiele innych smakołyków polecanych przez naszych użytkowników!
Dżem z borówki amerykańskiej

Dżem z borówki amerykańskiej

Warto robić przetwory z borówki amerykańskiej na zimę, ponieważ te pyszne owoce zawierają dużo witaminy C. Dżem z borówki ma przepiękny, ciemnoniebieski kolor, dlatego jest doskonałym dodatkiem do biszkoptów, serników i tortów. Jest pysznym smarowidłem do pieczywa oraz farszem do naleśników. Borówki są bardzo słodkie, dlatego nie ma potrzeby dosładzania przygotowanego z nich dżemu. Zamiast cukru żelującego najlepiej dodać sok z cytryny. Dżem z borówki amerykańskiej i jabłek to znakomity dodatek do szarlotki.

Tarta z borówkami

Tarta z borówkami

Tarta z borówkami amerykańskimi to smaczny i lekki deser z owocami. Nadzieniem na kruche ciasto może być np. budyń, czekolada, beza lub owoce – maliny, truskawki lub limonki. Tarta z borówkami i białą czekoladą to wyjątkowe połączenie słodkich smaków. Czekoladę roztapia się w rondlu, dodaje ser mascarpone i całość wylewa na kruche ciasto. Na wierzch masy układa się amerykańskie borówki. Owoce można ze sobą dowolnie mieszać i do borówek dodać np. maliny lub truskawki.

Dżem z borówki amerykańskiej

Dżem z borówki amerykańskiej

Przetwory z borówki amerykańskiej to dobry pomysł na zachowanie smaku tych pysznych owoców na zimę. Jest wiele pomysłów na zamknięcie ich w słoikach. Jednym z nich jest dżem z borówek, do jego przygotowania potrzebujemy niewiele składników. Wystarczą nasze owoce, cukier i kilka kropli soku z cytryny. Będzie on świetnym dodatkiem do naleśników, gofrów lub po prostu świeżego chleba.

Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami

Ciasto z jagodami lub borówkami amerykańskimi jest najlepsze, gdy owoce są bardzo dojrzałe i słodkie. Ich delikatny kwaskowy posmak wspaniale orzeźwia. Warto przełamać go, dodając bezę lub masę budyniową. Sernik z borówkami jest wyśmienity na upalne popołudnie lub imieninowe przyjęcie. Warto pamiętać, by przed dodaniem owoców do deseru oczyścić je ze wszystkich gałązek, ogonków i listków.

Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami na pewno zasmakuje każdemu. Dodatek tych kwaskowatych kuleczek nada mu lekkości i leśnego smaku. Możemy przyrządzić wiele rodzajów słodkości z tymi pysznymi owocami. Ciasto jogurtowe, ucierane, sernik, czy tarta z borówkami będą wspaniale smakowały do poobiedniej kawki lub na spotkanie ze znajomymi.

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami to smaczne danie na słodko, które można podawać ze śmietaną, jogurtem, masłem, tartą bułką lub cukrem. Do przygotowania pierogów można wykorzystać jagody leśne, czyli borówki czarne, lub borówki amerykańskie. Po umyciu owoców dodaje się do nich cukier, cynamon. Na wycięte z ciasta kółka nakłada się łyżeczkę borówek i zlepia jego brzegi. Pierogi z borówkami wrzuca się na wrzącą wodę i gotuje około 3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Do wody można wlać łyżkę oleju, wtedy ciasto nie będzie się sklejać.

Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami

Ciasto z jagodami lub borówkami amerykańskimi jest najlepsze, gdy owoce są bardzo dojrzałe i słodkie. Ich delikatny kwaskowy posmak wspaniale orzeźwia. Warto przełamać go, dodając bezę lub masę budyniową. Sernik z borówkami jest wyśmienity na upalne popołudnie lub imieninowe przyjęcie. Warto pamiętać, by przed dodaniem owoców do deseru oczyścić je ze wszystkich gałązek, ogonków i listków.

Placek z borówkami

Placek z borówkami

Bogate w antyoksydanty i witaminy borówki amerykańskie są dostępne w sklepach przez cały rok i nadają się do mrożenia. Wśród placków z borówkami warto wyróżnić ciasta ucierane, z galaretką, z budyniem, z kruszonką, ciasta kruche, bez pieczenia lub wegańskie (bez jajek). Po zmiksowaniu owoce nadadzą warstwie placka głęboką, fioletową barwę. W całości doskonale sprawdzą się jako jedyna dekoracja ciasta, efektownie prezentująca się zwłaszcza na tle białego kremu, masy lub bitej śmietany.

Nalewka z borówki

Nalewka z borówki

Nalewkę z borówki robi się na bazie spirytusu lub wódki. Alkohol można zrobić z borówki amerykańskiej, jagód leśnych lub brusznicy, czyli borówki czerwonej. Owoce po umyciu przekłada się do słoika lub gąsiora, zasypuje cukrem i zalewa alkoholem. Naczynie z borówkami odstawia się w ciepłe miejsce na okres od 2 tygodni do 3 miesięcy. Następnie nalewkę przecedza się przez gazę, aby w gąsiorze został czysty płyn. Alkohol pozostawia się na kolejne 3-6 miesięcy.

Znaleźliśmy 251 przepisów w kategorii Borówki

Jagodzianki na oleju

Jagodzianki na oleju

alaaa alaaa
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: