Jak zrobić pyszną tartę?
Biała czekolada doskonale odnalazła się w połączeniu ze słodkimi, jędrnymi owocami oraz chrupiącym i rozpływającym się w ustach kruchym ciastem. Ten rodzaj deseru na dobre zagościł już w kuchniach wielu Pań domu. Wy też zobaczcie więc, jak zrobić szybką i genialnie smakującą i tartę!
Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy: 350 g mąki pszennej, 220 g mocno schłodzonego masła lub margaryny, 2 żółtek, 3 łyżek cukru pudru, 3 tabliczki białej czekolady, 200 ml śmietanki 30% lub 36%, dowolnych owoców: malin, borówek amerykańskich, jeżyn, jagód.
Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę, wysypujemy cukier puder, dodajemy żółtka oraz posiekane masło. Całość zagniatamy, a następnie schładzamy w lodówce pół godziny.
Po tym czasie, wykładamy ciasto na wyłożoną papierem formę do tarty, a jego powierzchnię nakłuwamy widelcem (zapobiegnie to nadmiernemu wyrośnięciu ciasta) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25-30 minut. Upieczony spód studzimy.
Fot. Fotolia
Przygotowanie kremu do tarty zaczynamy od podgrzania w garnku słodkiej śmietanki. Gdy zacznie delikatnie wrzeć, wrzucamy do niej podzieloną na kawałki czekoladę. Krem mieszamy do momentu całkowitego roztopienia czekolady.
Kiedy krem będzie jednolity i nieco ostudzony, przelewamy go na kruchy spód, równomiernie rozprowadzając. Na jego wierzchu układamy umyte i osuszone owoce. Ciasto schładzamy w lodówce. Smacznego!
Zasady udanego ciasta kruchego
Ciasto kruche uznawane jest za jedno z prostszych do wykonania. Prawda jest jednak taka, że jeśli nie spełnimy kilu zasad jego przygotowania, efekt może być niezadowalający. Jak więc się nie natrudzić, a osiągnąć zamierzony cel?
Podstawową informacją jest fakt, że ciasto kruche preferuje niskie temperatury. Najlepiej wyrabiać je więc z dobrze schłodzonych produktów (masła, jajek). By natomiast było delikatne, mąkę zawsze przesiewamy przez sito, a do całości dodajemy same żółtka - białka powodować mogą twardnienie wypieku.
Do ciasta najlepiej używać też cukru pudru, który szybciej łączy się z pozostałymi produktami i w efekcie daje smaczniejszy wypiek! Warto pamiętać także, by ciasto wykładać na wysmarowaną margaryną blachę - umożliwi to łatwiejsze wyjmowanie poszczególnych kawałków wypieku!
Co do tarty?
Tarta jest deserem, na który składa się spód zrobiony z ciasta kruchego (nierzadko też francuskiego, biszkoptowego ale również krakersów czy herbatników) oraz kremu bądź owoców i bitej śmietany.
Najlepszymi owocami do tarty są oczywiście świeże, jędrne i soczyste owoce sezonowe: wiśnie, agrest, porzeczki, jagody, maliny, borówki amerykańskie, brzoskwinie czy śliwki. Do tarty doskonale nadają się również owoce mrożone i przetwory z owoców.
Krem do deseru stworzyć można z najróżniejszych składników. Jego bazą są najczęściej: słodka śmietanka, serek mascarpone, karmel, margaryna, budyń, galaretki lub piana z białek.
Fot. Fotolia
Nasze tarty
Tarty na słodko to desery, które często podawane są w letnie upały jako zamiennik ciężkich ciast z kremem. Podane z dużą ilością owoców, tworzą wspaniałą kombinację barw i smaków.
W wakacje warto przygotować więc cytrynową tartę z malinami oraz orzeźwiającą tartę limonkową z białą czekoladą. Obie propozycje są proste w wykonaniu i stanowić mogą wyśmienity deser do popołudniowej kawy, na spotkanie z przyjaciółmi lub przyjęcie rodzinne!
Każdą z nich warto urozmaicić też o inne owoce i dodatki. Ograniczeniem jest dla jedynie wyobraźnia!
Tarty stały się popularne, ponieważ są proste w przygotowaniu a składniki niezbędne do ich wykonania zazwyczaj zawsze posiadamy w domu. Lubicie ten rodzaj deseru? Jakie są Wasze tajniki jego wypiekania? Czekamy na przepisy opatrzone zdjęciami!
Biała czekolada doskonale odnalazła się w połączeniu ze słodkimi, jędrnymi owocami oraz chrupiącym i rozpływającym się w ustach kruchym ciastem. Ten rodzaj deseru na dobre zagościł już w kuchniach wielu Pań domu. Wy też zobaczcie więc, jak zrobić szybką i genialnie smakującą i tartę!
Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy: 350 g mąki pszennej, 220 g mocno schłodzonego masła lub margaryny, 2 żółtek, 3 łyżek cukru pudru, 3 tabliczki białej czekolady, 200 ml śmietanki 30% lub 36%, dowolnych owoców: malin, borówek amerykańskich, jeżyn, jagód.
Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę, wysypujemy cukier puder, dodajemy żółtka oraz posiekane masło. Całość zagniatamy, a następnie schładzamy w lodówce pół godziny.
Po tym czasie, wykładamy ciasto na wyłożoną papierem formę do tarty, a jego powierzchnię nakłuwamy widelcem (zapobiegnie to nadmiernemu wyrośnięciu ciasta) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25-30 minut. Upieczony spód studzimy.
Fot. Fotolia
Przygotowanie kremu do tarty zaczynamy od podgrzania w garnku słodkiej śmietanki. Gdy zacznie delikatnie wrzeć, wrzucamy do niej podzieloną na kawałki czekoladę. Krem mieszamy do momentu całkowitego roztopienia czekolady.
Kiedy krem będzie jednolity i nieco ostudzony, przelewamy go na kruchy spód, równomiernie rozprowadzając. Na jego wierzchu układamy umyte i osuszone owoce. Ciasto schładzamy w lodówce. Smacznego!
Zasady udanego ciasta kruchego
Ciasto kruche uznawane jest za jedno z prostszych do wykonania. Prawda jest jednak taka, że jeśli nie spełnimy kilu zasad jego przygotowania, efekt może być niezadowalający. Jak więc się nie natrudzić, a osiągnąć zamierzony cel?
Podstawową informacją jest fakt, że ciasto kruche preferuje niskie temperatury. Najlepiej wyrabiać je więc z dobrze schłodzonych produktów (masła, jajek). By natomiast było delikatne, mąkę zawsze przesiewamy przez sito, a do całości dodajemy same żółtka - białka powodować mogą twardnienie wypieku.
Do ciasta najlepiej używać też cukru pudru, który szybciej łączy się z pozostałymi produktami i w efekcie daje smaczniejszy wypiek! Warto pamiętać także, by ciasto wykładać na wysmarowaną margaryną blachę - umożliwi to łatwiejsze wyjmowanie poszczególnych kawałków wypieku!
Co do tarty?
Tarta jest deserem, na który składa się spód zrobiony z ciasta kruchego (nierzadko też francuskiego, biszkoptowego ale również krakersów czy herbatników) oraz kremu bądź owoców i bitej śmietany.
Najlepszymi owocami do tarty są oczywiście świeże, jędrne i soczyste owoce sezonowe: wiśnie, agrest, porzeczki, jagody, maliny, borówki amerykańskie, brzoskwinie czy śliwki. Do tarty doskonale nadają się również owoce mrożone i przetwory z owoców.
Krem do deseru stworzyć można z najróżniejszych składników. Jego bazą są najczęściej: słodka śmietanka, serek mascarpone, karmel, margaryna, budyń, galaretki lub piana z białek.
Fot. Fotolia
Nasze tarty
Tarty na słodko to desery, które często podawane są w letnie upały jako zamiennik ciężkich ciast z kremem. Podane z dużą ilością owoców, tworzą wspaniałą kombinację barw i smaków.
W wakacje warto przygotować więc cytrynową tartę z malinami oraz orzeźwiającą tartę limonkową z białą czekoladą. Obie propozycje są proste w wykonaniu i stanowić mogą wyśmienity deser do popołudniowej kawy, na spotkanie z przyjaciółmi lub przyjęcie rodzinne!
Każdą z nich warto urozmaicić też o inne owoce i dodatki. Ograniczeniem jest dla jedynie wyobraźnia!
Tarty stały się popularne, ponieważ są proste w przygotowaniu a składniki niezbędne do ich wykonania zazwyczaj zawsze posiadamy w domu. Lubicie ten rodzaj deseru? Jakie są Wasze tajniki jego wypiekania? Czekamy na przepisy opatrzone zdjęciami!
SylaUla
Jagodowa