Fenkuł, nazywany również koprem włoskim, jest rośliną podobną do selera. Ma białą bulwę i odchodzące od niej zielone łodygi. Charakteryzuje się delikatnym smakiem, zbliżonym do ugotowanego ziemniaka oraz korzenia pietruszki. Fenkuł włoski rośnie w krajach położonych nad Morzem Śródziemnym oraz w południowo-wschodniej Azji. Roślina ma szerokie zastosowanie w kuchni. Koper włoski można gotować, smażyć, grillować, piec, a także suszyć, marynować i mrozić. Świetnie komponuje się z oliwą i przyprawami, świeżymi ziołami, pastami, sosami, wędlinami, serami oraz innymi warzywami. Z ugotowanego i zblendowanego fenkułu można przyrządzić zupę krem bądź puszysty dip. Bulwa zapieczona z serem pleśniowym stanowi zaś elegancką przystawkę. Koper włoski posiekany w słupki i usmażony w głębokim tłuszczu z powodzeniem zastąpi tradycyjne frytki.

Duszony koper włoski krok po kroku

Duszony koper włoski to doskonały dodatek do obiadu. Warzywo świetnie komponuje się z kurczakiem, indykiem, królikiem oraz rybą. Bulwy fenkułu należy oczyścić, pokroić w kostkę lub słupki i podsmażyć. Na patelnię wsypuje się również posiekaną cebulę i czosnek. Po kilku minutach warzywa przekłada się do rondla, soli, przyprawia, zalewa odrobiną bulionu i dusi. Opcjonalnie można dodać masło, krojone pomidory bez skórki, oliwki i bazylię. Całość pozostawia się na ogniu do momentu, aż koper włoski stanie się miękki. Zajmuje to około 20 minut.

Herbatka z kopru włoskiego, czyli zdrowy i smaczny napar

Herbatka z kopru włoskiego ma właściwości zdrowotne. Poprawia laktację i trawienie oraz łagodzi bóle brzucha. Produkt można kupić w sklepach spożywczych i aptekach. Torebkę herbatki zalewa się wrzątkiem i zaparza pod przykryciem przez kilka minut. Następnie do naparu dodaje się odrobinę miodu, sok z cytryny i starty imbir. Całość miesza się i pije na ciepło lub zimno. Herbatkę z kopru włoskiego warto pić również bez dodatków.
Endywia

Endywia

Endywia jest niskokalorycznym warzywem, którego liście są cennym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C i składników mineralnych (m.in. potas, wapń, magnez). Najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowywania smacznych sałatek. Wykwintną i lekką potrawę przygotuje się z endywii połączonej z serem pleśniowym z dodatkiem cząstek pomarańczy, winogrona i orzechów włoskich. Smak sałatki podkreśli sos winegret. Ponadto endywię nierzadko zestawia się z zielonym ogórkiem, pomidorem, rzodkiewką i cebulą.

Cykoria

Cykoria

Cykoria to warzywo z rodziny astrowatych. Jest to roślina zimowa, która jest w sprzedaży od listopada do kwietnia, czyli w czasie kiedy jest mało świeżych warzyw. Swój jasny kolor i lekko gorzki smak roślina zawdzięcza hodowli pozbawionej dostępu do światła. Najsmaczniejsze warzywa są z mniejszą główką i bardziej przylegającymi listkami. Cykoria duszona na maśle stanowi świetny dodatek do obiadu, ponieważ usprawnia trawienie. Dobrym pomysłem jest też zupa z cykorii, która pobudza apetyt i stymuluje wątrobę.

Kmin rzymski

Kmin rzymski

Kmin rzymski, zwany również kuminem, jest rośliną, która w kuchni doskonale sprawdzi się jako aromatyczna przyprawa, nadająca przygotowywanym przez nas potrawom niepowtarzalny smak. Największym walorem tej przyprawy jest jej uniwersalność, bowiem idealnie odnajdzie się zarówno w wielu przystawkach, jak i w daniach głównych. Kumin to także jedna z najbardziej aromatycznych przypraw świata, dlatego znajdzie zastosowanie w kuchni wszystkich miłośników ostrych i wyrazistych potraw.

Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej. Taki obiad znakomicie się sprawdza jako posiłek dla całej rodziny. Można je podawać zarówno niemowlakom, jak i osobom starszym. Delikatny sos śmietanowo-koperkowy wspaniale komponuje się z mięsem drobiowym. Dlatego kiedy brakuje pomysłu na mielone z kurczaka, dobrze jest zrobić z niego pulpety i ugotować w gęstym sosie koperkowym.

Sos koperkowy

Sos koperkowy

Sos koperkowy to bardzo aromatyczny dodatek do wielu potraw. Można go przyrządzać na bazie jogurtu w wersji na zimno (w tej wersji najlepszy jest do jajka na twardo lub ryby) lub jako ciepłą kombinację kopru, bulionu, masła, mąki i śmietanki. Sos koperkowy znakomicie podkreśla smak pulpetów mięsnych oraz kotletów ziemniaczanych. Jest również idealny do kurczaka i ziemniaków. Można go przygotować z kopru świeżego, mrożonego, a nawet suszonego.

Koper

Koper

Koper jest łatwą w uprawie, popularną w kuchniach całego świata przyprawą do sałatek i aromatyczną bazą zupy koperkowej z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Liście oraz pędy koperku z baldachimami dodaje się do faszerowanych jajek, twarogów, owoców morza, potraw rybnych, sosów do kasz, masła ziołowego. Koper jest niezbędny do robienia kiszonek – wkłada się go do słoików z ogórkami i papryką oraz posypuje nim kiszoną kapustę i surówki. W kuchni przydaje się zarówno koper suszony, jak i świeży.

Znaleźliśmy 13 przepisów w kategorii Fenkuł