Jak zrobić pulpety w sosie?

Klopsiki wrzuca się do sosu pomidorowego lub koperkowego i pomidorowym lub koperkowym i gotuje. Danie serwuje się z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić pulpety w sosie?
fot. Fotolia
Klopsy to jedno z dań przygotowywanych z mięsa mielonego. Można je serwować bez żadnych dodatków lub przygotować z sosem. Druga wersja jest z pewnością bardziej kusząca. Sos pomidorowy lub koperkowy nadają mięsu wyjątkowego smaku. Jak przygotować taki obiad?

Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym?

Przygotowanie pulpetów w sosie nie jest wcale trudne. Całość zajmuje naprawdę niewiele czasu. Wystarczy kilka składników, by cieszyć się pysznym obiadem.
  • Do przygotowania pulpetów w sosie, będą potrzebne: klopsy, bulion, pomidory z puszki lub przecier pomidorowy, cebula, czosnek, sól, pieprz, oregano.
  • Pulpety przekładamy do garnka, zalewamy bulionem tak, by były przykryte i stawiamy na palniku.
  • Gotujemy na małym ogniu, dodajemy pomidory z puszki lub przecier, posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy.
  • Dusimy do momentu, aż sos się nie zredukuje.
  • Gotowe danie serwujemy z ziemniakami, kluskami, ryżem lub kaszą.
Ważne: Pulpety można przygotować także na bazie wcześniej przygotowanego sosu do spaghetti. Wówczas wystarczy je po prostu zalać samym sosem i chwilę gotować.

Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym?

Pulpety w sosie koperkowym to prawdziwy klasyk, jeśli chodzi o dania obiadowe. Ich delikatny smak sprawia, że można je serwować nawet małym dzieciom. Ich przygotowanie jest równie proste jak tych z sosem pomidorowym.
  • Do zrobienia pulpetów w sosie koperkowym będą potrzebne: pulpety, bulion, świeży koperek, śmietana 18 lub 30%, sól i pieprz.
  • Pulpety zalewamy bulionem, tak, by były przykryte.
  • Dodajemy drobno posiekany koperek i gotujemy.
  • Po kilku minutach dodajemy zaprawioną gorącym bulionem śmietanę i całość dusimy.
  • Doprawiamy solą i pieprzem, czekamy aż sos się zredukuje i gotowe.