Klopsy to jedno z dań przygotowywanych z mięsa mielonego. Można je serwować bez żadnych dodatków lub przygotować z sosem. Druga wersja jest z pewnością bardziej kusząca. Sos pomidorowy lub koperkowy nadają mięsu wyjątkowego smaku. Jak przygotować taki obiad?
Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym?
Przygotowanie pulpetów w sosie nie jest wcale trudne. Całość zajmuje naprawdę niewiele czasu. Wystarczy kilka składników, by cieszyć się pysznym obiadem.
Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym?
Pulpety w sosie koperkowym to prawdziwy klasyk, jeśli chodzi o dania obiadowe. Ich delikatny smak sprawia, że można je serwować nawet małym dzieciom. Ich przygotowanie jest równie proste jak tych z sosem pomidorowym.
Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym?
Przygotowanie pulpetów w sosie nie jest wcale trudne. Całość zajmuje naprawdę niewiele czasu. Wystarczy kilka składników, by cieszyć się pysznym obiadem.
- Do przygotowania pulpetów w sosie, będą potrzebne: klopsy, bulion, pomidory z puszki lub przecier pomidorowy, cebula, czosnek, sól, pieprz, oregano.
- Pulpety przekładamy do garnka, zalewamy bulionem tak, by były przykryte i stawiamy na palniku.
- Gotujemy na małym ogniu, dodajemy pomidory z puszki lub przecier, posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy.
- Dusimy do momentu, aż sos się nie zredukuje.
- Gotowe danie serwujemy z ziemniakami, kluskami, ryżem lub kaszą.
Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym?
Pulpety w sosie koperkowym to prawdziwy klasyk, jeśli chodzi o dania obiadowe. Ich delikatny smak sprawia, że można je serwować nawet małym dzieciom. Ich przygotowanie jest równie proste jak tych z sosem pomidorowym.
- Do zrobienia pulpetów w sosie koperkowym będą potrzebne: pulpety, bulion, świeży koperek, śmietana 18 lub 30%, sól i pieprz.
- Pulpety zalewamy bulionem, tak, by były przykryte.
- Dodajemy drobno posiekany koperek i gotujemy.
- Po kilku minutach dodajemy zaprawioną gorącym bulionem śmietanę i całość dusimy.
- Doprawiamy solą i pieprzem, czekamy aż sos się zredukuje i gotowe.