Znane są jednak także kabanosy drobiowe (z kurczaka, indyka), kabanosy z dziczyzny (jelenia, dzika), z koniny, a nawet z łososia. Kabanosy charakteryzują się tym, że są mocno uwędzone i wysuszone. Można z nich przyrządzić smaczne przekąski na imprezę, na przykład kabanosy w cieście francuskim, szaszłyki z kabanosem, koreczki, tortille i mini kanapki.
Kaczka

Kaczka

Kaczka to mięso o wyjątkowym smaku, świetnie pasuje na wyjątkowy, świąteczny obiad. Pasuje ona do różnych dodatków. Świetnie smakuje kaczka z jabłkami, żurawiną, czy pomarańczami. Pieczemy ją w kawałkach, całości, a także nadziewaną. Jest ona bardzo efektowną potrawą, którą zachwycimy swoich gości.

Gęś

Gęś

Gęś to kolejne mięso drobiowe, które przygotowujemy, jednak gości ona bardzo rzadko na naszych stołach. Można ją zaserwować na różne sposoby, w całości lub w kawałkach z różnorodnymi dodatkami, przyprawami i ziołami. Gęś przeważnie jest pieczona, często dodatkowo faszerowana lub otoczona jabłkami. Warto od czasu do czasu postawić danie z tego mięsa na naszych stołach, zwłaszcza w szczególne, świąteczne dni.

Indyk

Indyk

Indyk to pyszne, zdrowe i delikatne mięso. Przygotowujemy z niego wiele różnorodnych dań. Każdy ma swoje ulubione, do których wraca dość często. Możemy  zaserwować na nasz stół pieczeń, potrawkę, kotlety, sznycle czy gulasz z indyka. Potrawy te świetnie sprawdzą się na codzienny obiad, a także na uroczystą kolację. Do ich przygotowania wykorzystujemy różne części tego mięsa na przykład polędwicę, pierś lub udziec z indyka, możemy upiec go także w całości.

Baranina

Baranina

Baranina to kolejne mięso, które rzadko podajemy na nasz stół, powodem na pewno jest trudność z dostępem do niego. Niewiele sklepów oferuje je w swoim asortymencie.  Jednak jeśli już uda się nam zakupić chociaż jego kawałek warto spróbować przyrządzić go na jakąś specjalną okazje. Świetnie smakuje baranina pieczona, czy duszona. Przed jej przyrządzeniem warto mięso to polać odpowiednią marynatą.

Wołowina

Wołowina

Wołowina to mięso, które zadziej gości na naszych stołach. Spowodowane jest to jego wyższą ceną oraz potrzebą większych umiejętności do jego przygotowania. Musimy znać zasady przyrządzania go i poświęcić mu więcej czasu. Mimo wszystko warto ją przyrządzać z powodu wspaniałego smaku potraw z jego udziałem. Możemy przygotować wołowinę po burgundzku, czy chińsku, duszoną, pieczoną lub w formie kotletów. Najbardziej znaną potrawą przygotowywana z tego mięsa jest chyba stek z wołowiny. 

Jagnięcina

Jagnięcina

Jagnięcina to wyjątkowe, delikatne mięso. W naszych domach jest bardzo rzadkim gościem. Możemy je przygotować na różnorodne sposoby oraz z różnymi dodatkami. Za każdym razem smakuje wspaniale. Dobrym pomysłem będzie jagnięcina pieczona, duszona, a także z grilla. Żeby smakowała jeszcze lepiej przygotujmy do niej odpowiednią marynatę z oliwy, miodu, soku z cytryny oraz ulubionych przypraw.

Wieprzowina

Wieprzowina

Wieprzowina to bardzo popularne mięso w naszym kraju. Przyrządza się z niej wiele różnorodnych, pysznych potraw. Do ich przygotowania wykorzystuje się poszczególne części tego mięsa. Świetnie smakują dania z karkówki, szynki, schabu, czy polędwiczki wieprzowe. Mamy wiele rodzimych pomysłów na to mięso, jednak dobrze też czasami zaczerpnąć pomysłów z innych stron świata. Wspaniale będzie smakować wieprzowina po chińsku, czy po seczuańsku.

Podroby

Podroby

Podroby to jadalne wnętrzności zwierząt hodowlanych. Najpopularniejsze są podroby wieprzowe i drobiowe, a szczególnie: wątróbka, żołądki, nerki, ozorki, serce i nóżki. Najczęściej podaje się je smażone, ale można je także piec i dusić. Poleca przyrządzać się je z dodatkiem aromatycznych przypraw: kurkumy, curry, tymianku, oregano i bazylii. Najbardziej rozpowszechnionym rodzajem podrobów jest wątróbka z kury, którą podaje się przysmażoną z dodatkiem cebuli.