Indyk to pyszne i delikatne mięso. Zawiera dużo wartościowego białka, a jednocześnie jest niskokaloryczny. Możemy upiec go w całości na przykład na dużą imprezę rodzinną lub wykorzystać jedynie filet lub udziec na codzienny obiad.
Jak upiec indyka?
Indyk pieczony w całości
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
Składniki:
Jak upiec indyka?
Indyk pieczony w całości
Składniki:
- 1 cały indyk
- masło o temperaturze pokojowej
- 1 cytryna, przekrojona na pół
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Indyka układamy w brytfance, wcieramy masło na piersiach indyka pod i na skórze.
- Przyprawiamy solą i pieprzem, do środka wkładamy przekrojoną cytrynę.
- Pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 30 minut, następnie wyjmujemy z piekarnika i smarujemy masłem.
- Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza, przykrywamy indyka folią aluminiową i pieczemy mięso przez około 3,5 godziny, co 30 minut smarujemy masłem i polewajmy wyciekającymi sokami.
Składniki:
- 1 kg piersi z indyka
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- bazylia
- oregano
- tymianek
- papryka słodka
- sól i pierz do smaku
- rękaw do pieczenia
- Mieszamy oliwę z sokiem cytryny, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami,
- Powstałą marynatą nacieramy mięso i odstawiamy je na całą noc do lodówki,
- Kolejnego dnia mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, spinamy klipsem i układamy w naczyniu żaroodpornym,
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut,
- Po tym czasie rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze 5-10 minut .
Składniki:
- 1 udziec z indyka bez kości
- 1 cytryna
- 1 duża czerwona cebula
- 50 g masła
- Sól
- Udziec myjemy, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem.
- Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Cytrynę szorujemy i tniemy w bardzo cienkie plasterki.
- Na dnie brytfanki układamy większość plasterków cytryny,
- Następnie wkładamy cebulę, na wierzchu układamy indyka.
- Masło dzielimy na trzy porcje, pierwszą rozkładamy na indyku .
- Układamy na mięsie pozostałe plastry cytryny i wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Pieczemy 30 minut, następnie rozkładamy na udźcu drugą porcję masła i ponownie wstawiamy do piekarnika.
- Po kolejnych 30 minutach wyjmujemy indyka, zdejmujemy z mięsa plastry cytryny, a mięso smarujemy pozostałym masłem. Pieczemy jeszcze 30 minut, aż skórka będzie złocista i chrupiąca.