Jak upiec indyka?

Indyka pieczemy w całości lub wykorzystując jedynie jego kawałek. W trakcie obróbki cieplnej polewamy mięso wytwarzającym się sosem, dobrze jest też obłożyć je kawałkami masła.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak upiec indyka?
fot. fotolia
Indyk to pyszne i delikatne mięso. Zawiera dużo wartościowego białka, a jednocześnie jest niskokaloryczny. Możemy upiec go w całości na przykład na dużą imprezę rodzinną lub wykorzystać jedynie filet lub udziec na codzienny obiad.

Jak upiec indyka?

Indyk pieczony w całości


Składniki:
  • 1 cały indyk
  • masło o temperaturze pokojowej
  • 1 cytryna, przekrojona na pół
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
  • Indyka układamy w brytfance, wcieramy masło na piersiach indyka pod i na skórze.
  • Przyprawiamy solą i pieprzem, do środka wkładamy przekrojoną cytrynę.
  • Pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 30 minut, następnie wyjmujemy  z piekarnika i smarujemy masłem.
  • Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza, przykrywamy indyka folią aluminiową i pieczemy mięso przez około 3,5 godziny, co 30 minut smarujemy masłem i polewajmy wyciekającymi sokami.
Pieczona pierś indycza

Składniki:
 
  • 1 kg piersi z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • bazylia
  • oregano
  • tymianek
  • papryka słodka
  • sól i pierz do smaku
  • rękaw do pieczenia
Wykonanie:
  • Mieszamy oliwę z sokiem cytryny, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami,
  • Powstałą marynatą nacieramy mięso i odstawiamy je na całą noc do lodówki,
  • Kolejnego dnia mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, spinamy klipsem i układamy w naczyniu żaroodpornym,
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut,
  • Po tym czasie rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze 5-10 minut .
Pieczony udziec indyczy

Składniki:
  • 1 udziec z indyka bez kości
  • 1 cytryna
  • 1 duża czerwona cebula
  • 50 g masła
  • Sól
Wykonanie:
  • Udziec myjemy, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem.
  • Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Cytrynę szorujemy i tniemy w bardzo cienkie plasterki.
  • Na dnie brytfanki układamy większość plasterków cytryny,
  • Następnie wkładamy cebulę, na wierzchu układamy indyka.
  •  Masło dzielimy na trzy porcje, pierwszą rozkładamy na indyku .
  • Układamy na mięsie pozostałe plastry cytryny i wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Pieczemy 30 minut, następnie rozkładamy na udźcu drugą porcję masła i ponownie wstawiamy do piekarnika.
  • Po kolejnych 30 minutach wyjmujemy indyka, zdejmujemy z mięsa plastry cytryny, a mięso smarujemy pozostałym masłem. Pieczemy jeszcze 30 minut, aż skórka będzie złocista i chrupiąca.