Najczęściej kojarzony z domowym obiadem
kompot to nic innego jak napój przyrządzany z gotowanych owoców. Do jego produkcji można wykorzystać zarówno owoce świeże, mrożone jak i suszone. Według uznania można dosładzać go cukrem lub podnieść jego smak za pomocą przypraw.
Kompot z czereśni, wiśni, śliwek, gruszek a może mirabelek? Każdy z nas posiada swój ulubiony smak tego
napoju. Przygotowany własnoręcznie jest zdrowy i daje nam pewność, że nie spożywamy żadnych zbędnych substancji chemicznych. Podany na ciepło doskonale sprawdzi się w jesienne i zimowe wieczory, gdyż
znakomicie rozgrzewa!
Mało kto wie, że
tradycja picia kompotów zamyka się w ponad 700 latach historii! Popijając obiad tym aromatycznym napojem pomyślcie, że wszystko to zapoczątkowane zostało dawno, dawno temu, za czasów Imperium Osmańskiego.
Nie można nie wspomnieć o tym, że z pewnością dla większości z nas
potrawy wigilijne podane bez charakterystycznego dla
świąt Bożego Narodzenia kompotu z suszu nie smakowałyby równie dobrze! Kwestia doboru owoców jest indywidualną sprawą każdej pani domu, choć najczęściej powtarzającymi się w przepisach owocami są suszone śliwki i jabłka.
Zachęcamy gorąco do zapoznania się z naszymi przepisami na
aromatyczne kompoty - z pewnością spośród dostępnych propozycji i receptur wybierzecie coś dla siebie. Eksperymentujcie i odkrywajcie nowe smaki!