Uważany jest za bardzo zdrowy owoc. Kiedyś cieszył się dużą popularnością. Obecnie trochę się to zmieniło. Niektórzy narzekają na jego twardą skórkę i kolczaste krzaki. Należy jednak docenić jego walory odżywcze i zdrowotne. Poza tym jego owoce są naprawdę słodkie i smaczne. Można się spotkać z opinią, że agrest jest kwaśny - owszem, ale tylko wtedy, kiedy zrywamy niedojrzałe owoce.
Trochę teorii o agreście
Rośnie w stanie dzikim w Europie, Azji oraz w Afryce. W naszym kraju się go uprawia, ale miejscami dziczeje. Agrest posiada wiele odmian. Jaka gleba jest odpowiednia dla tego owocu? Otóż żyzna, dość wilgotna i najlepiej, żeby miała kwaśny odczyn. Owoc ten lubi miejsca dobrze nasłonecznione. Agrest bywa czasami określany mianem winorośli północy.
Owoce agrestu można jeść na surowo. Smakują wyśmienicie. Można też przyrządzać z niego rozmaite przetwory, dżemy, soki oraz kompoty. Krzaki agrestu są naprawdę łatwe w pielęgnacji - to kolejny powód by pomyśleć o posadzeniu tej rośliny w swoim przydomowym ogródku. Agrest owocuje od końca czerwca nawet do początku sierpnia.
Zdjęcie: Fotolia
Właściwości agrestu
Agrest powinniśmy jeść naprawdę często, a to właśnie dlatego, że zawiera on wiele cennych dla naszego zdrowia substancji. W owocach agrestu znajdują się następujące witaminy: C, B1, PP oraz A. Dodatkowo owoc ten jest źródłem soli mineralnych, a konkretnie: żelaza, miedzi oraz fosforu, sodu i potasu.
Ze względu na dość sporą zawartość żelaza agrest pomaga osobom, które zmagają się z anemią. W tym owocu znajdują się również kwasy organiczne, np. kwas cytrynowy. Cukry i pektyny to kolejne substancje, które zawiera ten owoc. Jeżeli przygotujemy z agrestu smaczne przetwory, będziemy mogli cieszyć się jego cudownymi właściwościami praktycznie przez cały rok.
Agrest ujędrni nasze mięśnie oraz poprawi metabolizm. Z powodzeniem mogą jeść go osoby, które są na diecie, ponieważ jest to owoc niskokaloryczny. Owoce agrestu pomagają we właściwym funkcjonowaniu układu moczowego oraz układu pokarmowego. Mają dobry wpływ na naszą skórę, paznokcie oraz oczy.
Zawarta w agreście witamina C wzmacnia odporność naszego organizmu oraz pomaga mu zwalczyć infekcje. Agrest ma również moczopędne działanie i co ważne, doskonale radzi sobie z obniżeniem cholesterolu we krwi.
Zdjęcie: Fotolia
Owoc ten poleca się również osobom, które chorują na artretyzm, podagrę, reumatyzm. Jeśli cierpimy z powodu zapalenia jelit bądź żołądka, powinniśmy jeść agrest, na pewno pomoże nam w tych dolegliwościach. Agrest działa również przeczyszczająco, pomaga usunąć toksyny z naszego organizmu.
Agrest jest zatem owocem, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Przygotowuje się z niego pyszne desery, galaretki, dżemy oraz soki i kompoty. Z agrestu powstają również smaczne likiery i nalewki. Można z agrestu zrobić także wspaniałe wino.
Przetwory z agrestu są naprawdę bardzo smaczne, szczególnie dżemy. A robi się je bardzo szybko: wystarczy połączyć ze sobą w odpowiednich proporcjach agrest, cukier i to wszystko zagotować na wolnym ogniu. I mamy dżem!
O agreście dowiedzieliście się już dużo. Zapraszamy Was do przygotowania przepysznych przetworów Oto nasze przepisy!
Mysiunia przygotowała agrest w słoiku na zimę. Agrest zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Co dalej? Sprawdź w przepisie!
Kompot z zielonego agrestu poleca karolcia_zp. Idealny do picia, owoce można wykorzystać potem do ciast.
Mysiunia poleca bardzo smaczną i nietypową konfiturę z agrestu i kiwi. Smakuje naprawdę wyśmienicie, warto się przekonać!
Kto z Was miałby ochotę spróbować, jak smakuje dżem z agrestu? Możecie wykorzystać przepis 2milutki i przygotować tę pyszność. Naprawę warto!
A oto przepis na galaretkę agrestową >>>
Trochę teorii o agreście
Rośnie w stanie dzikim w Europie, Azji oraz w Afryce. W naszym kraju się go uprawia, ale miejscami dziczeje. Agrest posiada wiele odmian. Jaka gleba jest odpowiednia dla tego owocu? Otóż żyzna, dość wilgotna i najlepiej, żeby miała kwaśny odczyn. Owoc ten lubi miejsca dobrze nasłonecznione. Agrest bywa czasami określany mianem winorośli północy.
Owoce agrestu można jeść na surowo. Smakują wyśmienicie. Można też przyrządzać z niego rozmaite przetwory, dżemy, soki oraz kompoty. Krzaki agrestu są naprawdę łatwe w pielęgnacji - to kolejny powód by pomyśleć o posadzeniu tej rośliny w swoim przydomowym ogródku. Agrest owocuje od końca czerwca nawet do początku sierpnia.
Zdjęcie: Fotolia
Właściwości agrestu
Agrest powinniśmy jeść naprawdę często, a to właśnie dlatego, że zawiera on wiele cennych dla naszego zdrowia substancji. W owocach agrestu znajdują się następujące witaminy: C, B1, PP oraz A. Dodatkowo owoc ten jest źródłem soli mineralnych, a konkretnie: żelaza, miedzi oraz fosforu, sodu i potasu.
Ze względu na dość sporą zawartość żelaza agrest pomaga osobom, które zmagają się z anemią. W tym owocu znajdują się również kwasy organiczne, np. kwas cytrynowy. Cukry i pektyny to kolejne substancje, które zawiera ten owoc. Jeżeli przygotujemy z agrestu smaczne przetwory, będziemy mogli cieszyć się jego cudownymi właściwościami praktycznie przez cały rok.
Agrest ujędrni nasze mięśnie oraz poprawi metabolizm. Z powodzeniem mogą jeść go osoby, które są na diecie, ponieważ jest to owoc niskokaloryczny. Owoce agrestu pomagają we właściwym funkcjonowaniu układu moczowego oraz układu pokarmowego. Mają dobry wpływ na naszą skórę, paznokcie oraz oczy.
Zawarta w agreście witamina C wzmacnia odporność naszego organizmu oraz pomaga mu zwalczyć infekcje. Agrest ma również moczopędne działanie i co ważne, doskonale radzi sobie z obniżeniem cholesterolu we krwi.
Zdjęcie: Fotolia
Owoc ten poleca się również osobom, które chorują na artretyzm, podagrę, reumatyzm. Jeśli cierpimy z powodu zapalenia jelit bądź żołądka, powinniśmy jeść agrest, na pewno pomoże nam w tych dolegliwościach. Agrest działa również przeczyszczająco, pomaga usunąć toksyny z naszego organizmu.
Agrest jest zatem owocem, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Przygotowuje się z niego pyszne desery, galaretki, dżemy oraz soki i kompoty. Z agrestu powstają również smaczne likiery i nalewki. Można z agrestu zrobić także wspaniałe wino.
Przetwory z agrestu są naprawdę bardzo smaczne, szczególnie dżemy. A robi się je bardzo szybko: wystarczy połączyć ze sobą w odpowiednich proporcjach agrest, cukier i to wszystko zagotować na wolnym ogniu. I mamy dżem!
O agreście dowiedzieliście się już dużo. Zapraszamy Was do przygotowania przepysznych przetworów Oto nasze przepisy!
Mysiunia przygotowała agrest w słoiku na zimę. Agrest zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Co dalej? Sprawdź w przepisie!
Kompot z zielonego agrestu poleca karolcia_zp. Idealny do picia, owoce można wykorzystać potem do ciast.
Mysiunia poleca bardzo smaczną i nietypową konfiturę z agrestu i kiwi. Smakuje naprawdę wyśmienicie, warto się przekonać!
Kto z Was miałby ochotę spróbować, jak smakuje dżem z agrestu? Możecie wykorzystać przepis 2milutki i przygotować tę pyszność. Naprawę warto!
A oto przepis na galaretkę agrestową >>>