O jabłkach
Ten owoc znany jest już od wielu lat. Ma kulisty kształt i chrupki miąższ. Można jeść go na surowo bądź po obróbce termicznej. Jabłka obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi oraz wspomagają trawienie i ułatwiają wypróżnianie. Istnieje bardzo wiele odmian jabłek. Lato to idealna pora, by z tych wspaniałych owoców przygotować smaczne przetwory!
Zdjęcie: Fotolia
1. Jakie jabłka wybrać na przetwory?
Kwaśne, aromatyczne owoce, które mają kremowy lub biały miąższ idealnie nadają się na kompoty. Najlepiej zatem wybrać takie odmiany jak beforest czy spartan. Z kolei, jeśli chcesz przygotować smaczny dżem bądź marmoladę - postaw na bogate w pektyny oraz cukry antonówki. Tym osobom, które lubią suszone jabłka, polecamy wybrać takie odmiany, które są mięsiste i słodkie, jak np. jonatan czy lobo.
2. Przygotuj słoiki
Zanim zabierzesz się do pracy, musisz przygotować słoiki - każdy powinien być dokładnie umyty oraz wysuszony. Upewnij się, że zakrętki nie są zniszczone. Wyparz je i wytrzyj do sucha. Przygotuj cukier i... możesz zacząć przygotowywać pyszne przetwory z jabłek.
3. O przetworach z jabłek
Przeciery i soki jabłkowe zachowują najwięcej witaminy C - To dlatego, że obróbka termiczna trwa dość krótko, a jabłka gotują się pod przykryciem, w swoim własnym soku. Dżemy oraz marmolady z jabłek należy gotować - przez to zawartość witaminy C zmniejsza się, za to przetwory tego typu zawierają dużo błonnika. Jabłka pasteryzowane są zdrowe, pod jednym warunkiem: że nie będziecie dodawać do nich cukru.
4. Przepisy na przetwory z jabłek
Co powiedzielibyście na swojski dżem z antonówek? Z dodatkiem goździków i cynamonu jest bardzo aromatyczny i smakuje znakomicie. Polecamy spróbować!
A może dżem z jabłek i landrynek? Brzmi nieprawdopodobnie? Jednak wszystko jest możliwe - wystarczy, że jabłka pokroisz na drobne części i będziesz smażyć pod przykryciem, potem dodasz landrynki, odrobinę cukru i gotowe. Jesteście ciekawi, jak smakuje taki dżem?
Wasi najbliżsi uwielbiają szarlotkę? Przygotujcie zatem prażone jabłka. Możecie je wykorzystać nie tylko do zimowych wypieków! Idealnie będą komponowały się także z naleśnikami. Zimą te przetwory okażą się niezastąpione.
Kompot z jabłek podany do pysznego obiadu - brzmi znakomicie. Wspaniale smakuje, zwłaszcza zimą. Taki kompot robi się naprawdę bardzo szybko, wystarczy trochę wody i cukru. Skusicie się?
Lubicie cynamon? W takim razie polecamy Wam kompot jabłkowy z nutą cynamonu. Prosty w przygotowaniu, orzeźwiający i aromatyczny. Naszym zdaniem jest naprawdę wyśmienity, zachęcamy Was do przyrządzenia tego napoju!
A czy Wy lubicie jabłka? Podzielcie się z nami Waszymi przepisami na przetwory z jabłek! My zachęcamy Was do wypróbowania naszych przepisów!
Zobacz także: prażone jabłka do szarlotki i innych wypieków >>>
Ten owoc znany jest już od wielu lat. Ma kulisty kształt i chrupki miąższ. Można jeść go na surowo bądź po obróbce termicznej. Jabłka obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi oraz wspomagają trawienie i ułatwiają wypróżnianie. Istnieje bardzo wiele odmian jabłek. Lato to idealna pora, by z tych wspaniałych owoców przygotować smaczne przetwory!
Zdjęcie: Fotolia
1. Jakie jabłka wybrać na przetwory?
Kwaśne, aromatyczne owoce, które mają kremowy lub biały miąższ idealnie nadają się na kompoty. Najlepiej zatem wybrać takie odmiany jak beforest czy spartan. Z kolei, jeśli chcesz przygotować smaczny dżem bądź marmoladę - postaw na bogate w pektyny oraz cukry antonówki. Tym osobom, które lubią suszone jabłka, polecamy wybrać takie odmiany, które są mięsiste i słodkie, jak np. jonatan czy lobo.
2. Przygotuj słoiki
Zanim zabierzesz się do pracy, musisz przygotować słoiki - każdy powinien być dokładnie umyty oraz wysuszony. Upewnij się, że zakrętki nie są zniszczone. Wyparz je i wytrzyj do sucha. Przygotuj cukier i... możesz zacząć przygotowywać pyszne przetwory z jabłek.
3. O przetworach z jabłek
Przeciery i soki jabłkowe zachowują najwięcej witaminy C - To dlatego, że obróbka termiczna trwa dość krótko, a jabłka gotują się pod przykryciem, w swoim własnym soku. Dżemy oraz marmolady z jabłek należy gotować - przez to zawartość witaminy C zmniejsza się, za to przetwory tego typu zawierają dużo błonnika. Jabłka pasteryzowane są zdrowe, pod jednym warunkiem: że nie będziecie dodawać do nich cukru.
4. Przepisy na przetwory z jabłek
Co powiedzielibyście na swojski dżem z antonówek? Z dodatkiem goździków i cynamonu jest bardzo aromatyczny i smakuje znakomicie. Polecamy spróbować!
A może dżem z jabłek i landrynek? Brzmi nieprawdopodobnie? Jednak wszystko jest możliwe - wystarczy, że jabłka pokroisz na drobne części i będziesz smażyć pod przykryciem, potem dodasz landrynki, odrobinę cukru i gotowe. Jesteście ciekawi, jak smakuje taki dżem?
Wasi najbliżsi uwielbiają szarlotkę? Przygotujcie zatem prażone jabłka. Możecie je wykorzystać nie tylko do zimowych wypieków! Idealnie będą komponowały się także z naleśnikami. Zimą te przetwory okażą się niezastąpione.
Kompot z jabłek podany do pysznego obiadu - brzmi znakomicie. Wspaniale smakuje, zwłaszcza zimą. Taki kompot robi się naprawdę bardzo szybko, wystarczy trochę wody i cukru. Skusicie się?
Lubicie cynamon? W takim razie polecamy Wam kompot jabłkowy z nutą cynamonu. Prosty w przygotowaniu, orzeźwiający i aromatyczny. Naszym zdaniem jest naprawdę wyśmienity, zachęcamy Was do przyrządzenia tego napoju!
A czy Wy lubicie jabłka? Podzielcie się z nami Waszymi przepisami na przetwory z jabłek! My zachęcamy Was do wypróbowania naszych przepisów!
Zobacz także: prażone jabłka do szarlotki i innych wypieków >>>
marcinka
niezły kąsek