Jabłka najczęściej wykorzystujemy na bieżąco, dodając do ciast i deserów. Można z nich jednak zrobić szereg przetworów, takich jak dżemy, kompoty czy galaretki. Najpopularniejszym sposobem na zachowanie smaku tych owoców jest zrobienie z nich wina.
Wino z jabłek to świetny pomysł dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z robieniem domowych trunków. Jabłka są bowiem łatwo dostępne przez cały rok a do tego są stosunkowo tanie.
Innym popularnym sposobem przetwarzania jabłek jest ich suszenie. Takie jabłka można później wykorzystać do kompotu z suszu lub jeść samodzielnie jako dietetyczne chipsy. Jak ususzyć jabłka?
Ostatnim popularnym przetworem z jabłek jest kompot. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a dodatkowo świetnie smakuje.
Jak zrobić wino z jabłek?
Wino z jabłek to świetny pomysł dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z robieniem domowych trunków. Jabłka są bowiem łatwo dostępne przez cały rok a do tego są stosunkowo tanie.
- Do przygotowania wina z jabłek będą potrzebne: jabłka (ok. 10 kg), cukier (ok. 1 kg do produkcji samego wina + odrobina do zrobienia matki drożdżowej), sok jabłkowy (nie konserwowany), pożywka, drożdże winiarskie do wina białego lub uniwersalne.
- Produkcję zaczynamy od zrobienia tzw. matki drożdżowej: do butelki należy wlać sok, dodać do niego cukier i pożywkę. Następnie trzeba całość wymieszać, dodać drożdże i zatkać wszystko korkiem z gazy. Całość odstawiamy na 3 dni w ciemne i ciepłe miejsce.
- Jabłka należy bardzo dokładnie umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę.
- Pokrojone owoce należy przepuścić przez sokowirówkę lub zblendować i przecedzić. W ten sposób należy uzyskać ok. 5 l tzw. moszczu.
- Moszcz umieszcza się w gąsiorze, miesza z pozostałą pożywką i matką drożdżową.
- Połowę podanej ilości cukru należy rozpuścić w przegotowanej i przestudzonej wodzie tworząc syrop, który dolewa się do gąsiora.
- Całość należy zamieszać (wystarczy gąsiorem pokręcić w kółko) a następnie zatkać korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić w ciepłe miejsce.
- Po 5 dniach należy dodać nową porcję syropu zrobionego z reszty cukru.
- Wino ponownie zatykamy korkiem i odstawiamy na 1-3 miesięcy.
- Ważne aby po tym czasie ściągnąć wino znad powstałego osadu, dzięki czemu trunek będzie klarowny.
- Po 6 miesiącach od początku procesu wino jest gotowe do spożycia.
Jak suszyć jabłka?
Innym popularnym sposobem przetwarzania jabłek jest ich suszenie. Takie jabłka można później wykorzystać do kompotu z suszu lub jeść samodzielnie jako dietetyczne chipsy. Jak ususzyć jabłka?
- Do zrobienia suszonych jabłek będą potrzebne: jabłka i cynamon. Można również zrobić wersję bez przypraw.
- Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Można to zrobić przy pomocy ostrego noża lub mandoliny.
- Plasterki należy osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć przyprawami a następnie przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- Całość wkładamy do rozgrzanego do 70 st. C piekarnika i suszymy kilka godzin przy otwartych drzwiczkach.
- Gdy jabłka staną się chrupkie – są gotowe!
Jak zrobić kompot z jabłek?
Ostatnim popularnym przetworem z jabłek jest kompot. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a dodatkowo świetnie smakuje.
- Do przygotowania kompotu z jabłek będą potrzebne: jabłka, cukier, woda oraz przyprawy (np. cynamon, goździki, imbir, sok z cytryny, etc.).
- Jabłka należy dokładnie umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki.
- Owoce umieszcza się w dużym garnku, zalewa wodą i całość gotuje na małym ogniu do momentu, aż jabłka zmiękną.
- Wówczas można sprawdzić smak – w razie potrzeby dosładzamy i doprawiamy.
- Gotujemy jeszcze kilka minut. Po tym czasie kompot nadaje się do spożycia. Można go także przelać do butelek lub słoików i zawekować. Smacznego!