Jak zrobić kompot z truskawek?

Truskawki, woda i cukier - tyle potrzeba do przygotowania pysznego kompotu. Wystarczy wszystkie składniki zagotować, a następnie schłodzić.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić kompot z truskawek?
fot. Adobe Stock
Kompot z truskawek to pyszny i orzeźwiający napój, który możesz przygotować w sezonie. Jeżeli chcesz zrobić zapasy tego napoju, wlej kompot z truskawek do słoików, zapasteryzuj i otwórz zimą, aby cieszyć się smakiem lata. Świeże, polskie truskawki możesz także zamrozić i wykorzystać do zrobienia kompotu, napojów, koktajli albo deserów przez cały rok.
 
Zobacz jak zamrażać truskawki.

Jak zrobić kompot z truskawek?

Do zrobienia pysznego i orzeźwiającego kompotu z truskawek potrzebujesz:
  • 2 litry wody,
  • 1 ½  szklanki cukru,
  • 700 g truskawek.
Wykonanie:
  1. Truskawki umyj i obierz z szypułek. Sprawdź jak prawidłowo myć truskawki.
  2. Zagotowujemy wodę wraz z cukrem.
  3. Do wrzącej wody włóż truskawki i czeka,j aż woda ponownie się zagotuje.
  4. Wyłącz gaz i zostaw truskawki w syropie aż do całkowitego wystygnięcia.
  5. Gotowy kompot z truskawek przelej do dzbanka lub butelki przez sito. Całość pozostaw do wystygnięcia i włóż do lodówki.

Czym urozmaicić kompot z truskawek?

Smak kompotu z truskawek za każdym razem możemy wzbogacać o inne dodatki. Co możesz dodać do gotujących się truskawek?
  • Inne owoce - dodaj rabarbar, jabłka, czy maliny. Przekonaj się jak smakuje aromatyczny kompot z truskawek i jabłek.
  • Przyprawy -  szczypta cynamonu, laska wanilii, czy imbir nadadzą kompotowi z truskawek wyjątkowego smaku.
  • Zioła - melisa, czy mięta podkreślą orzeźwiający charakter naszego napoju. Wypróbuj kompot z truskawek z miętą.
jak zrobić kompot z truskawek
fot. Adobe Stock

Jak pasteryzować kompot z truskawek?

Jeśli chcesz zachować kompot z truskawek na zimowe dni oto, co musisz zrobić:
  • Słoiki i wieczka przelej wrzącą wodą w celu wyparzenia.
  • Gorący kompot przelej do słoika razem z truskawkami.
  • Kompot z truskawek nalej do 2 cm wysokości pod górną krawędź wieczka.
  • Słoiki mocno zakręć.
  • Do dużego garnka wlej letnią wodę, a dno wyłóż materiałową ściereczką. Włóż do garnka słoiki z kompotem z truskawek.
  • Garnek ze słoikami przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.
  • Po tym czasie słoiki wyciągnij z garnka i ustaw do góry dnem na blacie. Pozostaw do wystudzenia.
Co zrobić z truskawek, które pozostały z kompotu? Oczywiście możesz je zjeść, pijąc kompot, ale możesz ich użyć także do kulinarnych celów. Zrób pyszny budyń z kaszą manną i truskawkami, który będzie idealnym deserem dla dzieci jak i dorosłych. Jako słodkie co nieco możesz upiec szybkie ciasto ucierane z truskawkami, do którego idealnie sprawdzą się truskawki z kompotu.