Kompot z truskawek to pyszny i orzeźwiający napój, który możesz przygotować w sezonie. Jeżeli chcesz zrobić zapasy tego napoju, wlej kompot z truskawek do słoików, zapasteryzuj i otwórz zimą, aby cieszyć się smakiem lata. Świeże, polskie truskawki możesz także zamrozić i wykorzystać do zrobienia kompotu, napojów, koktajli albo deserów przez cały rok.
Zobacz jak zamrażać truskawki.
fot. Adobe Stock
Zobacz jak zamrażać truskawki.
Jak zrobić kompot z truskawek?
Do zrobienia pysznego i orzeźwiającego kompotu z truskawek potrzebujesz:- 2 litry wody,
- 1 ½ szklanki cukru,
- 700 g truskawek.
- Truskawki umyj i obierz z szypułek. Sprawdź jak prawidłowo myć truskawki.
- Zagotowujemy wodę wraz z cukrem.
- Do wrzącej wody włóż truskawki i czeka,j aż woda ponownie się zagotuje.
- Wyłącz gaz i zostaw truskawki w syropie aż do całkowitego wystygnięcia.
- Gotowy kompot z truskawek przelej do dzbanka lub butelki przez sito. Całość pozostaw do wystygnięcia i włóż do lodówki.
Czym urozmaicić kompot z truskawek?
Smak kompotu z truskawek za każdym razem możemy wzbogacać o inne dodatki. Co możesz dodać do gotujących się truskawek?- Inne owoce - dodaj rabarbar, jabłka, czy maliny. Przekonaj się jak smakuje aromatyczny kompot z truskawek i jabłek.
- Przyprawy - szczypta cynamonu, laska wanilii, czy imbir nadadzą kompotowi z truskawek wyjątkowego smaku.
- Zioła - melisa, czy mięta podkreślą orzeźwiający charakter naszego napoju. Wypróbuj kompot z truskawek z miętą.
fot. Adobe Stock
Jak pasteryzować kompot z truskawek?
Jeśli chcesz zachować kompot z truskawek na zimowe dni oto, co musisz zrobić:- Słoiki i wieczka przelej wrzącą wodą w celu wyparzenia.
- Gorący kompot przelej do słoika razem z truskawkami.
- Kompot z truskawek nalej do 2 cm wysokości pod górną krawędź wieczka.
- Słoiki mocno zakręć.
- Do dużego garnka wlej letnią wodę, a dno wyłóż materiałową ściereczką. Włóż do garnka słoiki z kompotem z truskawek.
- Garnek ze słoikami przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.
- Po tym czasie słoiki wyciągnij z garnka i ustaw do góry dnem na blacie. Pozostaw do wystudzenia.