Jak zrobić kompot z truskawek?

Do przygotowania kompotu z truskawek potrzebujemy naszych owoców, cukru oraz wody. Wystarczy wszystkie składniki zagotować i schłodzić.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić kompot z truskawek?
fot. fotolia
Kompot z truskawek to pyszny i orzeźwiający napój, który możemy przygotować w sezonie. Wlewamy go do słoików pasteryzujemy i otwieramy zimą kiedy potrzebujemy owocowych smaków na przykład na obiad.

Jak zrobić kompot z truskawek?

Składniki:
  • 2 litry wody
  • 1 ½  szklanki cukru
  • 700 g truskawek
Wykonanie:
  • Truskawki obieramy z szypułek,
  • Zagotowujemy wodę z cukrem,
  • Do wrzącej wody wkładamy truskawki i czekamy aż woda powtórnie się zagotuje,
  • Wyłączamy gaz i zostawiamy truskawki w syropie aż do całkowitego wystygnięcia,
  • Kompot przelewam do dzbanka przez sito, schładzamy.
Czym urozmaicić kompot z truskawek?

Smak naszego kompotu za każdym razem może być odrobinę odmienny:
  • Dodatek innych owoców- dodajmy rabarbaru, jabłek, czy malin- kompot będzie bardziej kwaskowaty,
  • Przyprawy-  szczypta cynamonu, laska wanilii, czy imbir nadadzą naszemu kompotowi wyjątkowego smaku,
  • Zioła- melisa, czy mięta podkreślą orzeźwiający charakter naszego napoju.
Jak pasteryzować kompot z truskawek?

Jeśli chcemy kompot zachować na zimowe dni to:
  • Słoiki i wieczka przelewamy wrzącą wodą w celu wyparzenia,
  • Gorący kompot przelewamy do słoika razem z truskawkami,
  • Kompotu nalewamy do 2 cm wysokości pod górną krawędź wieczka,
  • Słoiki mocno zakręcamy,
  • Do dużego garnka wlewamy letnią wodę, na dno wkładamy materiałową ściereczkę,
  • Wkładamy słoiki,
  • przykrywamy pokrywką, gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut,
  •  Po tym czasie słoiki wyciągamy, ustawiamy do góry dnem na blacie i studzimy.