Popularna kurka znana jest też pod nazwami: lisiec, pieprznik jadalny, pieprznik gąska, stągiewka jadalna lub pieprznik pospolity. Rośnie głównie w borach iglastych, w miejscach porośniętych mchem. W sklepach można kupić grzyby świeże lub mrożone.
Z czym jeść kurki?
Kurki są pysznym dodatkiem do mięs pieczonych, duszonych i smażonych. Kurki w śmietanie można jeść z makaronem lub ryżem. Grzyby są też szlachetniejszym zamiennikiem pieczarek dodawanym do różnego rodzaju makaronów, zapiekanek, risotta, kaszotta, sałatek, jajecznicy lub omletu. Są też pysznym składnikiem farszu do naleśników i pierogów.
Wartości odżywcze kurek
Kurki mają dużo białka i niewielkie ilości składników mineralnych (wapń, fluor, jod, potas, cynk) oraz witamin (witamina B1, C, E i PP). Są też niskokaloryczne - 100 gramów surowych kurek zawiera zaledwie 32 kcal.
Z czym jeść kurki?
Kurki są pysznym dodatkiem do mięs pieczonych, duszonych i smażonych. Kurki w śmietanie można jeść z makaronem lub ryżem. Grzyby są też szlachetniejszym zamiennikiem pieczarek dodawanym do różnego rodzaju makaronów, zapiekanek, risotta, kaszotta, sałatek, jajecznicy lub omletu. Są też pysznym składnikiem farszu do naleśników i pierogów.
Wartości odżywcze kurek
Kurki mają dużo białka i niewielkie ilości składników mineralnych (wapń, fluor, jod, potas, cynk) oraz witamin (witamina B1, C, E i PP). Są też niskokaloryczne - 100 gramów surowych kurek zawiera zaledwie 32 kcal.