Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3353 przepisów w kategorii Mączne

Pyzy z boczkiem

Pyzy z boczkiem

zewa zewa
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Langosz

Langosz

3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane

jovi jovi
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kopytka

Kopytka

jovi jovi
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierożki z kurczaka

Pierożki z kurczaka

magi18 magi18

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zapiekanka

Zapiekanka

magi18 magi18

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kopytka

Kopytka

klaudi76 klaudi76

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kotleciki z sera

Kotleciki z sera

magi18 magi18

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: