Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3353 przepisów w kategorii Mączne

racuchy z ananasem

racuchy z ananasem

graza12 graza12
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

ewasng ewasng
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierożki z mięsem

Pierożki z mięsem

A.B. A.B.
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kluski z mięsem Ani

Kluski z mięsem Ani

A.B. A.B.
10

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Warzywne naleśniki

Warzywne naleśniki

aga-hg aga-hg
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

tortilla

tortilla

Dominisia Dominisia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dziady

Dziady

caroline1983 caroline1983
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Placki z cukinią

Placki z cukinią

ewasng ewasng
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

kapuśniaczki

kapuśniaczki

anusiak anusiak

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pyza robi makaron

Pyza robi makaron

Pyza Pyza
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: