Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3354 przepisów w kategorii Mączne

Pierogi na ostro

Pierogi na ostro

mp112 mp112

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wątróbka z szarakami

Wątróbka z szarakami

Pyza Pyza
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szaraki

Szaraki

Pyza Pyza
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

 Tortilla

Tortilla

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pankejksy z jagodami:)

Pankejksy z jagodami:)

3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierożki z jagodami

Pierożki z jagodami

3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kaszanka w cieście

Kaszanka w cieście

4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Knedle morelowe i śliwkowe

Knedle morelowe i śliwkowe

2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Moskole

Moskole

sara24 sara24
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kluski czarne

Kluski czarne

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: