Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3353 przepisów w kategorii Mączne

Kluski kładzione

Kluski kładzione

kokolata kokolata
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Placki z Danio

Placki z Danio

jojo123 jojo123
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Placki mix

Placki mix

Loli Loli

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zielone kluseczki.

Zielone kluseczki.

iwi69 iwi69
9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Knedliki z gruszkami

Knedliki z gruszkami

A.B. A.B.
11

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pyza robi kopytka

Pyza robi kopytka

Pyza Pyza
16

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leniwe pierogi

Leniwe pierogi

Termar Termar

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

racuszki z dyni

racuszki z dyni

anusiak anusiak
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: