Muffinki z borówkami można przygotować w zaledwie pół godziny. Ciastka są miękkie, soczyste i pożywne. Na początku należy przygotować ciasto. Do miski wsypuje się mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, a także wlewa jogurt naturalny, jajka i roztopione masło. Całość należy wymieszać lub zblendować, a następnie przełożyć do foremek i upiec. Gotowe muffinki z borówkami polewa się czekoladą, karmelem bądź lukrem. Można je również udekorować cukrem pudrem.
Dżem z borówki amerykańskiej

Dżem z borówki amerykańskiej

Warto robić przetwory z borówki amerykańskiej na zimę, ponieważ te pyszne owoce zawierają dużo witaminy C. Dżem z borówki ma przepiękny, ciemnoniebieski kolor, dlatego jest doskonałym dodatkiem do biszkoptów, serników i tortów. Jest pysznym smarowidłem do pieczywa oraz farszem do naleśników. Borówki są bardzo słodkie, dlatego nie ma potrzeby dosładzania przygotowanego z nich dżemu. Zamiast cukru żelującego najlepiej dodać sok z cytryny. Dżem z borówki amerykańskiej i jabłek to znakomity dodatek do szarlotki.

Tarta z borówkami

Tarta z borówkami

Tarta z borówkami amerykańskimi to smaczny i lekki deser z owocami. Nadzieniem na kruche ciasto może być np. budyń, czekolada, beza lub owoce – maliny, truskawki lub limonki. Tarta z borówkami i białą czekoladą to wyjątkowe połączenie słodkich smaków. Czekoladę roztapia się w rondlu, dodaje ser mascarpone i całość wylewa na kruche ciasto. Na wierzch masy układa się amerykańskie borówki. Owoce można ze sobą dowolnie mieszać i do borówek dodać np. maliny lub truskawki.

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami to smaczne danie na słodko, które można podawać ze śmietaną, jogurtem, masłem, tartą bułką lub cukrem. Do przygotowania pierogów można wykorzystać jagody leśne, czyli borówki czarne, lub borówki amerykańskie. Po umyciu owoców dodaje się do nich cukier, cynamon. Na wycięte z ciasta kółka nakłada się łyżeczkę borówek i zlepia jego brzegi. Pierogi z borówkami wrzuca się na wrzącą wodę i gotuje około 3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Do wody można wlać łyżkę oleju, wtedy ciasto nie będzie się sklejać.

Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami

Ciasto z jagodami lub borówkami amerykańskimi jest najlepsze, gdy owoce są bardzo dojrzałe i słodkie. Ich delikatny kwaskowy posmak wspaniale orzeźwia. Warto przełamać go, dodając bezę lub masę budyniową. Sernik z borówkami jest wyśmienity na upalne popołudnie lub imieninowe przyjęcie. Warto pamiętać, by przed dodaniem owoców do deseru oczyścić je ze wszystkich gałązek, ogonków i listków.

Borówka

Borówka

Borówka ma kilka odmian. Najpopularniejsze z nich to: borówka amerykańska (wysoka), jagoda leśna oraz borówka brusznica, czyli czerwona. W kuchni najczęściej wykorzystuje się je do robienia różnych przetworów, np.: konfitur, dżemów i frużelin (owoców w żelu). Ciasto z borówką amerykańską lub jagodą leśną to najpopularniejsze wykorzystanie tych owoców. Uznaniem cieszą się też pierogi z jagodami oraz koktajle, kremy, tarty i placki z borówkami. Borówki można wykorzystać do dekoracji deserów.

Placek z borówkami

Placek z borówkami

Bogate w antyoksydanty i witaminy borówki amerykańskie są dostępne w sklepach przez cały rok i nadają się do mrożenia. Wśród placków z borówkami warto wyróżnić ciasta ucierane, z galaretką, z budyniem, z kruszonką, ciasta kruche, bez pieczenia lub wegańskie (bez jajek). Po zmiksowaniu owoce nadadzą warstwie placka głęboką, fioletową barwę. W całości doskonale sprawdzą się jako jedyna dekoracja ciasta, efektownie prezentująca się zwłaszcza na tle białego kremu, masy lub bitej śmietany.

Polecane przepisy do kategorii Muffinki z borówkami

Znaleźliśmy 21 przepisów w kategorii Muffinki z borówkami

Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Muffinki z borówkami

Muffinki z borówkami

Triss Triss

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Muffinki borówkowe

Muffinki borówkowe

ami91 ami91
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: