Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?
Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjna potrawa wigilijna podawana w każdym polskim domu. Miękkie, cienkie ciasto i aromatyczny farsz z nadzieniem z suszonych, intensywnych borowików czy podgrzybków i kiszonej kapusty to klasyk sam w sobie.
• Do przygotowania ciasta pierogowego będzie potrzebna mąka, olej, szczypta soli oraz ciepła woda. Na farsz będzie potrzebna kiszona kapusta, marchewka, suszone grzyby, cebula, olej oraz szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu.
• Farsz: najpierw obgotowujemy kapustę i siekamy. Namaczamy grzyby w ciepłej wodzie przez około 40 minut. Kroimy cebulę w drobną kostkę i smażymy na oleju do uzyskania złotobrązowego koloru. Dusimy pod przykryciem wraz z odsączonymi z wody grzybami.
• Ciasto: mąkę oraz sól łączymy wraz z wodą i szczyptą soli. Ręcznie wyrabiamy ciasto tak, aby było delikatne i elastyczne. Rozwałkowujemy je na cienki placek i wykrawamy za pomocą szklanki kółka. Bardzo ważne jest to, aby brzegi ciasta na pierogi były suche – w przeciwnym wypadku będziemy mieć problem z prawidłowym sklejeniem ich.
• Oprósz tace lub deskę mąką tak, aby pierogi nie przyklejały się do niej. W garnku zagotuj wodę i wkładaj kolejno pierogi – gdy wypłyną na wierzch gotuj przez około 4-5 minut.
• Wcześniej podsmażoną cebulkę nałóż na wierzch serwowanych pierogów.
Jak gotować pierogi?
• Najważniejsze, aby pierogi gotować w dużej ilości osolonej wody, w rondlu lub garnku wraz z przykrywką. Wcześniej przygotowujemy masło lub olej, na którym będziemy podsmażać lub polewać danie.
• Nie wolno wrzucać wszystkich gotowych pierogów na raz – dodając partiami mamy pewność, że temperatura wody nie zmniejszy się i będą mogły swobodnie gotować się na większej powierzchni, bez obawy o sklejenie lub rozwarstwienie się.
• Najlepszym akcesorium kuchennym do ich wyjmowania jest łyżka cedzakowa – mamy pewność, że podczas przekładania na talerz lub półmisek nie popękają.
• Po wyłożeniu polać tłuszczem, aby nie sklejały się.
• Podawać zaraz po ugotowaniu, dopóki są gorące.
Jak podgrzać pierogi?
Na patelni
Chcąc podgrzać pierogi na zwykłej lub żeliwnej patelni ważne jest, aby dodać nieco wody na powierzchnię naczynia, w którym będziemy je przygotowywać. To zapewni, że nie wyschną podczas odgrzewania.
Rozgrzewamy patelnię i ustawiamy na średni ogień i kładziemy kolejno pierogi tak, aby każdy miał odpowiednią ilość miejsca, bez sklejania się. Przykrywamy pokrywką, aby unosząca się para równomiernie rozłożyła ciepło na całej powierzchni naczynia.
W mikrofali
Wygodnym i szybkim sposobem na odgrzanie pierogów jest użycie mikrofali. Najlepiej umieścić je w pojemniku przeznaczonym do użycia w mikrofali, który ma dołączoną pokrywkę.
Do środka wkładamy pierogi oraz łyżeczkę wody i luźno przykrywamy pokrywką podgrzewając przez około 45 sekund. Jeżeli chcemy upewnić się, że farsz jest wystarczająco ciepły wystarczy przed włożeniem przekroić je w pół lub po wyciągnięciu sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy jego końcówka jest zimna.
Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjna potrawa wigilijna podawana w każdym polskim domu. Miękkie, cienkie ciasto i aromatyczny farsz z nadzieniem z suszonych, intensywnych borowików czy podgrzybków i kiszonej kapusty to klasyk sam w sobie.
• Do przygotowania ciasta pierogowego będzie potrzebna mąka, olej, szczypta soli oraz ciepła woda. Na farsz będzie potrzebna kiszona kapusta, marchewka, suszone grzyby, cebula, olej oraz szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu.
• Farsz: najpierw obgotowujemy kapustę i siekamy. Namaczamy grzyby w ciepłej wodzie przez około 40 minut. Kroimy cebulę w drobną kostkę i smażymy na oleju do uzyskania złotobrązowego koloru. Dusimy pod przykryciem wraz z odsączonymi z wody grzybami.
• Ciasto: mąkę oraz sól łączymy wraz z wodą i szczyptą soli. Ręcznie wyrabiamy ciasto tak, aby było delikatne i elastyczne. Rozwałkowujemy je na cienki placek i wykrawamy za pomocą szklanki kółka. Bardzo ważne jest to, aby brzegi ciasta na pierogi były suche – w przeciwnym wypadku będziemy mieć problem z prawidłowym sklejeniem ich.
• Oprósz tace lub deskę mąką tak, aby pierogi nie przyklejały się do niej. W garnku zagotuj wodę i wkładaj kolejno pierogi – gdy wypłyną na wierzch gotuj przez około 4-5 minut.
• Wcześniej podsmażoną cebulkę nałóż na wierzch serwowanych pierogów.
Jak gotować pierogi?
• Najważniejsze, aby pierogi gotować w dużej ilości osolonej wody, w rondlu lub garnku wraz z przykrywką. Wcześniej przygotowujemy masło lub olej, na którym będziemy podsmażać lub polewać danie.
• Nie wolno wrzucać wszystkich gotowych pierogów na raz – dodając partiami mamy pewność, że temperatura wody nie zmniejszy się i będą mogły swobodnie gotować się na większej powierzchni, bez obawy o sklejenie lub rozwarstwienie się.
• Najlepszym akcesorium kuchennym do ich wyjmowania jest łyżka cedzakowa – mamy pewność, że podczas przekładania na talerz lub półmisek nie popękają.
• Po wyłożeniu polać tłuszczem, aby nie sklejały się.
• Podawać zaraz po ugotowaniu, dopóki są gorące.
Jak podgrzać pierogi?
Na patelni
Chcąc podgrzać pierogi na zwykłej lub żeliwnej patelni ważne jest, aby dodać nieco wody na powierzchnię naczynia, w którym będziemy je przygotowywać. To zapewni, że nie wyschną podczas odgrzewania.
Rozgrzewamy patelnię i ustawiamy na średni ogień i kładziemy kolejno pierogi tak, aby każdy miał odpowiednią ilość miejsca, bez sklejania się. Przykrywamy pokrywką, aby unosząca się para równomiernie rozłożyła ciepło na całej powierzchni naczynia.
W mikrofali
Wygodnym i szybkim sposobem na odgrzanie pierogów jest użycie mikrofali. Najlepiej umieścić je w pojemniku przeznaczonym do użycia w mikrofali, który ma dołączoną pokrywkę.
Do środka wkładamy pierogi oraz łyżeczkę wody i luźno przykrywamy pokrywką podgrzewając przez około 45 sekund. Jeżeli chcemy upewnić się, że farsz jest wystarczająco ciepły wystarczy przed włożeniem przekroić je w pół lub po wyciągnięciu sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy jego końcówka jest zimna.