Choć najczęściej pastę rybną przygotowuje się z mięsa makreli i tuńczyka, to także inne ryby mogą stanowić jej podstawowy składnik. Pasta z łososia będzie z pewnością jedną z bardziej wykwintnych odsłon pasty rybnej do kanapek. Przyrządza się ją z wędzonego lub pieczonego mięsa tej ryby, np. z brzuszków, i gotowanego jajka lub twarogu. Inne ryby, które nadają się na pastę, to szprotki z puszki oraz śledzie. Należy rozgnieść je z jajkiem lub serem i przyprawić. Smak pasty rybnej, podobnie jak innych dań z ryb, wzbogaci kilka kropli soku z cytryny.
Pasta z makreli

Pasta z makreli

Pasta rybna z makreli to pomysł na smaczne i zdrowe kanapki. Przyrządza się ją z mięsa wędzonej makreli zmieszanego z innymi składnikami, np. drobno posiekanymi warzywami, jajkiem ugotowanym na twardo albo twarogiem. Makrela jest rybą, która zamieszkuje wody Oceanu Atlantyckiego, Morza Czarnego, Morza Śródziemnego oraz Bałtyckiego. Jej mięso jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Korzystnie wpływają one na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację. Obniżają też stężenie złego cholesterolu we krwi i w ten sposób zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krążenia. Makrela zawiera również cynk, selen, witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B, co sprawia, że jedzenie jej wszechstronnie wpływa na zdrowie i ładny wygląd skóry, włosów i paznokci. Pasta do chleba to jeden z najłatwiejszych sposobów, na jakie można przyrządzić tę bogatą w substancje odżywcze, a przy tym niezwykle smaczną, rybę. Pasta z wędzonej makreli równie dobrze smakuje do chleba żytniego, jak i pszennego.

Znaleźliśmy 451 przepisów w kategorii Pasta rybna

Pasta rybna Triss

Pasta rybna Triss

Triss Triss
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta z tuńczyka Ewa52

Pasta z tuńczyka Ewa52

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: