Polewka to lekka, staropolska zupa zwana również czerniną, czarną polewką i czarną zalewajką. Kojarzona z „Panem Tadeuszem” nadal stanowi jedną z ulubionych zup Polaków.

Czarna polewka

Podstawowym składnikiem tradycyjnej polskiej zupy – polewki, jest rosół i krew z kaczki, Pozyskuje się ją przez nacięcie głowy lub karku żywej. Następnie w celu zapobiegnięcia powstawaniu skrzepów dodaje się do niej ocet i doprawia cukrem.

Czernina idealnie komponuje się zarówno ze świeżymi, jak i z suszonymi owocami, zwłaszcza ze śliwką i morelą, z wiśnią i z jabłkiem. Można dodać do niej również miód i ocet winny, a także podroby z kaczki.

Czarną zalewajkę podawać można z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakuje z domowym makaronem, chociaż serwuje się ją także z kluseczkami i z ziemniakami.

Biała polewka

W regionie wielkopolskim mianem polewki zwykło się określać zupę wielkopostną, zwaną również białą polewką (od jej koloru). Jej głównym składnikiem jest maślanka lub zsiadłe mleko. Zwykle podaje się ją z ziemniakami i białym serem. Białą polewkę przygotować można na bazie ryby – najlepiej węgorza lub łososia.

Polewka kaszubska

Znana jest również wersja polewki kaszubskiej, którą przygotowuje się na bazie wywaru mięsno-warzywnego. W przeciwieństwie do czarnej polewki, która ma czerwonobrunatny kolor, polewka kaszubska jest zupą o kolorze złocistym. Najczęściej dodaje się do niej kurczaka i wołowinę oraz groszek, pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie. 


Zdjęcie: Babciagramolka

Czernina

Czernina

Aby przygotować zupę czerninę potrzeba przede wszystkim krwi i podrobów np. z gęsi. Do jej zrobienia należy najpierw ugotować wywar warzywny na podrobach. Można do niego dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Po ugotowaniu dobrze jest odlać nieco warzywnego wywaru i zakwasić go śmietaną. Dopiero wtedy można dodawać krew wymieszaną z mąką. Dzięki temu najważniejszy składnik zupy nie zważy się w połączeniu z gorącym płynem. Zupę należy doprawić do smaku cukrem i solą.

Polecane przepisy do kategorii Polewka

Znaleźliśmy 150 przepisów w kategorii Polewka

czernina

czernina

basiacierocka basiacierocka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

 Zupa wodzionka

Zupa wodzionka

halina halina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa Polewka

Zupa Polewka

pacpaw pacpaw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa na piwie

Zupa na piwie

pacpaw pacpaw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zalewajka

Zalewajka

sliweckaaa sliweckaaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa na szybko

Zupa na szybko

polishmen polishmen

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa z rawiolii

Zupa z rawiolii

A.B. A.B.

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

`Zalewajka

`Zalewajka

kotekbehemotek kotekbehemotek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kleik

Kleik

kwiatkibratki kwiatkibratki

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa chlebowa

Zupa chlebowa

kasik12 kasik12

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żurek śląski

Żurek śląski

Ma-Gosia Ma-Gosia
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zalewajka

Zalewajka

Mysiunia Mysiunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa piwna

Zupa piwna

cherry cherry

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa wodzianka

Zupa wodzianka

djkatee djkatee
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Czernina

Czernina

djkatee djkatee

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faramuszka

Faramuszka

cherry cherry
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mazurska zupa piwna

Mazurska zupa piwna

Papaja Papaja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gęsia czernina

Gęsia czernina

Papaja Papaja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: