Polewka to lekka, staropolska zupa zwana również czerniną, czarną polewką i czarną zalewajką. Kojarzona z „Panem Tadeuszem” nadal stanowi jedną z ulubionych zup Polaków.

Czarna polewka

Podstawowym składnikiem tradycyjnej polskiej zupy – polewki, jest rosół i krew z kaczki, Pozyskuje się ją przez nacięcie głowy lub karku żywej. Następnie w celu zapobiegnięcia powstawaniu skrzepów dodaje się do niej ocet i doprawia cukrem.

Czernina idealnie komponuje się zarówno ze świeżymi, jak i z suszonymi owocami, zwłaszcza ze śliwką i morelą, z wiśnią i z jabłkiem. Można dodać do niej również miód i ocet winny, a także podroby z kaczki.

Czarną zalewajkę podawać można z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakuje z domowym makaronem, chociaż serwuje się ją także z kluseczkami i z ziemniakami.

Biała polewka

W regionie wielkopolskim mianem polewki zwykło się określać zupę wielkopostną, zwaną również białą polewką (od jej koloru). Jej głównym składnikiem jest maślanka lub zsiadłe mleko. Zwykle podaje się ją z ziemniakami i białym serem. Białą polewkę przygotować można na bazie ryby – najlepiej węgorza lub łososia.

Polewka kaszubska

Znana jest również wersja polewki kaszubskiej, którą przygotowuje się na bazie wywaru mięsno-warzywnego. W przeciwieństwie do czarnej polewki, która ma czerwonobrunatny kolor, polewka kaszubska jest zupą o kolorze złocistym. Najczęściej dodaje się do niej kurczaka i wołowinę oraz groszek, pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie. 


Zdjęcie: Babciagramolka

Czernina

Czernina

Aby przygotować zupę czerninę potrzeba przede wszystkim krwi i podrobów np. z gęsi. Do jej zrobienia należy najpierw ugotować wywar warzywny na podrobach. Można do niego dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Po ugotowaniu dobrze jest odlać nieco warzywnego wywaru i zakwasić go śmietaną. Dopiero wtedy można dodawać krew wymieszaną z mąką. Dzięki temu najważniejszy składnik zupy nie zważy się w połączeniu z gorącym płynem. Zupę należy doprawić do smaku cukrem i solą.

Polecane przepisy do kategorii Polewka

Znaleźliśmy 150 przepisów w kategorii Polewka

Zupa lubczykowa

Zupa lubczykowa

hubertxd hubertxd

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zalewajka

Zalewajka

Andrzej8651 Andrzej8651

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wieiska zalewajka

Wieiska zalewajka

kama1132 kama1132

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

zalewajka aginy

zalewajka aginy

aginaa aginaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Świętokrzyska zalewajka

Świętokrzyska zalewajka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wodzionka

Wodzionka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa piwna

Zupa piwna

tomasz1988 tomasz1988

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Czernina

Czernina

tomasz1988 tomasz1988

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zalewajka

Zalewajka

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa Woda śledziowa

Zupa Woda śledziowa

mycha mycha
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zalewajka

Zalewajka

Danusia19671 Danusia19671

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: