Domowe rogaliki z nadzieniem to smaczna przekąska, idealna do kawy lub na drugie śniadanie. Na nadzienie do drożdżowego ciasta można wykorzystać domowe konfitury, np. brzoskwiniowe, mandarynkowe lub malinowe. Rogale nadziewa się także świeżymi owocami, np. jabłkami pokrojonymi na drobne kawałki lub czekoladą. Ciasto wyrabia się z drożdży, jajek, mąki, cukru, mleka i margaryny. Po upieczeniu rogale można posypać cukrem pudrem, kruszonką lub oblewa lukrem.

Ciasto na rogaliki drożdżowe

Ciasto na rogaliki drożdżowe dobrze komponuje się ze świeżymi owocami, dżemem lub czekoladą. Do przygotowania puszystych rogali potrzeba: mąki pszennej, cukru, jajek, odrobiny soli, mleka, masła lub margaryny oraz świeżych drożdży. Aby rogale ładnie pachniały, do masy dodaje się cukier waniliowy. Po wyrobieniu ciasta, wałkuje się je na lekko poruszonym mąką blacie. Z masy drożdżowej wycina się trójkąty, na które nakłada słodkie nadzienie, a następnie formuje ciasto na kształt rogali. Przed pieczeniem, każdego rogala smaruje się roztrzepanym białkiem jajka. Deser piecze się w piekarniku, aż ciasto zarumieni się na złoty kolor.

Rogaliki z marmoladą, owocami i nadzieniem czekoladowym

Nadzieniem do rogalików drożdżowych mogą być pokrojone na kawałki owoce, np. jabłka, truskawki albo marmolada, najlepiej bardzo gęsta. Można je zrobić z gotowego kremu czekoladowego do smarowania kanapek lub przygotować je samodzielnie. Masę czekoladową robi się z margaryny, kakao, cukru oraz mleka. Jeżeli wyjdzie ona rzadka, wystarczy dodać więcej kakao.
Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą przygotowuje się na bazie mąki pszennej, zimnego masła, żółtek, gęstej śmietany (najlepiej 18 procent), cukru pudru i szczypty soli. Świetnie smakują w połączeniu z kawą, herbatą, ale także innymi ciepłymi napojami. Marmolada użyta do rogalików musi być bardzo gęsta (a nawet twarda). Nie należy jej nakładać zbyt wiele, ponieważ ciasto może popękać, a nadzienie z niego wypłynąć. Kruche rogaliki z marmoladą świetnie smakują posypane cynamonem lub cukrem pudrem.

Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą przygotowuje się na bazie mąki pszennej, zimnego masła, żółtek, gęstej śmietany (najlepiej 18 procent), cukru pudru i szczypty soli. Świetnie smakują w połączeniu z kawą, herbatą, ale także innymi ciepłymi napojami. Marmolada użyta do rogalików musi być bardzo gęsta (a nawet twarda). Nie należy jej nakładać zbyt wiele, ponieważ ciasto może popękać, a nadzienie z niego wypłynąć. Kruche rogaliki z marmoladą świetnie smakują posypane cynamonem lub cukrem pudrem.

Rogaliki z dżemem

Rogaliki z dżemem

Rogaliki z dżemem sprawdzą się jako poobiedni deser oraz przekąska do szkoły bądź pracy. Tego typu wypieki są słodkie, sycące i delikatne w smaku. Do rogalików warto dodać dżemy o smakach: truskawkowym, wiśniowym, porzeczkowym, malinowym, brzoskwiniowym, śliwkowym, cytrusowym oraz jagodowym. Nadzienie należy wyłożyć na surowy, rozwałkowany placek. Całość formuje się w kształt rogalika i piecze. Gotowy wypiek można posypać cukrem pudrem albo oblać lukrem bądź czekoladą.

Rogaliki z serem

Rogaliki z serem

Rogaliki z serem można przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. W wersji wytrawnej do nadzienia można dodać szynkę, odrobinę cebulki oraz ulubionych przypraw. Na słodko farsz może być wymieszany np. z marmoladą. Rogaliki drożdżowe z serem przygotowuje się na bazie ciasta z mąki pszennej, mleka, cukru, masła, soli, jajek i świeżych drożdży. Piecze się je przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni Celsjusza (najlepiej z termoobiegiem). 

Rogaliki z jabłkami

Rogaliki z jabłkami

Rogaliki z jabłkami stanowią smaczny, słodki i pożywny deser. Wypiek można podać na ciepło lub zimno, a najlepiej smakuje do kawy bądź herbaty. Owoce należy oczyścić, obrać i pokroić w kostkę. Następnie poddusza się je w rondlu i doprawia miodem, cynamonem oraz sokiem z cytryny. Gdy jabłka będą miękkie, nakłada się je na surowe ciasto francuskie i formuje rogaliki. Gotowy wypiek dobrze jest oblać lukrem bądź rozpuszczoną czekoladą deserową. Rogaliki można również posypać cukrem pudrem, makiem, a także sezamem.

Rogaliki z czekoladą

Rogaliki z czekoladą

Rogaliki z czekoladą są słodkie, pożywne i smaczne. Przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Wypieki można podać na eleganckim przyjęciu bądź skromnej, rodzinnej uroczystości. Na surowe, rozwałkowane ciasto francuskie wykłada się dowolny krem czekoladowy bądź kostki czekolady. Następnie z całości wycina się kwadraty, formuje rogaliki i piecze w piekarniku. Gotowe wypieki warto udekorować cukrem pudrem, lukrem, karmelem, polewą czekoladową lub wiórkami kokosowymi.

Znaleźliśmy 341 przepisów w kategorii Rogaliki z nadzieniem

Rogaliki z serkiem topionym

Rogaliki z serkiem topionym

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rogaliki z serkiem

Rogaliki z serkiem

iwa643 iwa643
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: