Surówka jest to rodzaj posiłku, który spożywamy samodzielnie lub jako dodatek do dań głównych. Składa się ze świeżych, łatwo przyswajalnych produktów, które w takiej postaci zachowują najwięcej wartości odżywczych. Do świeżo startych składników wystarczy dodać przyprawy:
sól,
pieprz, oliwę z oliwek i surówka jest gotowa do spożycia! Aby urozmaicić jej smak można dodać jogurt naturalny lub śmietanę.
Najlepsze surówki do obiadu: surówki z marchewki, surówki dietetyczne, zdrowe surówki
Surówki z marchewki i jabłka przygotowuje się w kilka minut. Wystarczy umyć i obrać surowe warzywa i owoce, zetrzeć je na tarce, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru i wymieszać.
Zdrowe surówki dietetyczne warto wzbogacać o pyszny dressing bądź sos winegret, używany do skrapiania warzyw już w średniowiecznym Rzymie. Robi się go na bazie dobrej jakościowo oliwy oraz octu winnego albo soku wyciśniętego ze sparzonych cytryn i aromatyzuje świeżymi ziołami i czosnkiem.
Pyszne surówki obiadowe, surówki dla dzieci, surówki warzywne i surówki do ryby
Spośród smacznych surówek do obiadu wyróżniają się te przygotowywane z kapusty pekińskiej. To chrupiące warzywo szatkuje się dość drobno i łączy z dowolnymi składnikami:
połówkami pomidorków koktajlowych, półplasterkami ogórka, wydrylowanymi oliwkami, rzodkiewką, papryką, tartą marchewką oraz burakami. Dzieci polubią surówki warzywne, jeśli będą one kolorowe i doda się do nich lekko słodkich owoców, takich jak pokrojone w kostkę jabłka czy gruszki.
Przygotowując surówki do ryby, warto doprawić je dużą ilością pieprzu cytrynowego oraz skórką bądź sokiem z cytrusów, które podkreślą smak i teksturę soczystego mięsa ryb.
Surówki na grilla i surówki do mięs
Do mięs z grilla pasuje każdy rodzaj surówki. Należy
intensywnie doprawić je świeżo zmielonym pieprzem, cząbrem, szczypiorkiem, koperkiem, estragonem, lubczykiem, bazylią, tymiankiem, rozmarynem. Skrapianie dressingiem zostawia się na sam koniec, tuż przed podaniem na stół surówki do obiadu – w przeciwnym wypadku warzywa puszczą sok i danie będzie zbyt mokre. Dodatek odrobiny śmietany, majonezu lub jogurtu naturalnego do pysznej surówki z pora i jabłka lub z młodego bobu z ziołami nada jej wyrazistości.