Pomysłów na surówki do obiadu jest sporo. Klasyczna mizeria, zasmażane buraczki czy też sałatka z pora – to wszystko znakomicie komponuje się z różnymi mięsami. Jednym z klasycznych dodatków jest surówka z marchewki. Nic dziwnego – robi się ją bardzo szybko a jej smak uwielbiają wszyscy.
Jak zrobić surówkę z marchewki i jabłka?
Podstawową wersją surówki jest ta z jabłkiem. Może służyć zarówno jako dodatek do mięsa, jak i składnik deseru.
- Do przygotowania surówki z marchewki będą potrzebne: świeża marchewka, jabłko, odrobina cynamonu, sok z cytryny.
- Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Jabłko również obieramy i ścieramy na tarce.
- Oba składniki mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem. Gotowe!
Jak zrobić marchewkę na słodko?
Słodka surówka pasuje do wielu potraw. Dodatkowo jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy startą marchew połączyć z dowolnym owocem: ananasem, mango, brzoskwinią, pomarańczą czy nawet bananem. Do tego odrobina cukru (który jest wyłącznie opcjonalny), cynamon lub kardamon i gotowe.
Jak zrobić marchewkę na słono?
Wersja słona nie jest tak popularna jak słodka. Jeśli jednak wolimy wytrawne sałatki – nic prostszego. Wystarczy zamiast owoców do marchewki dodać startego selera, pietruszkę, selera naciowego lub pora. Do tego odrobina soli, pieprzu lub octu i gotowe. Taką surówkę warto wykorzystać do dań rybnych.