Jak zrobić surówkę z marchewki?

Marchewkę wystarczy zetrzeć na tarce i połączyć z wybranym dodatkiem, by otrzymać surówkę do obiadu. Taką sałatkę można zrobić na słodko i na słono.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić surówkę z marchewki?
fot. Fotolia
Pomysłów na surówki do obiadu jest sporo. Klasyczna mizeria, zasmażane buraczki czy też sałatka z pora – to wszystko znakomicie komponuje się z różnymi mięsami. Jednym z klasycznych dodatków jest surówka z marchewki. Nic dziwnego – robi się ją bardzo szybko a jej smak uwielbiają wszyscy. 
 
Jak zrobić surówkę z marchewki i jabłka?
 
Podstawową wersją surówki jest ta z jabłkiem. Może służyć zarówno jako dodatek do mięsa, jak i składnik deseru. 
  • Do przygotowania surówki z marchewki będą potrzebne: świeża marchewka, jabłko, odrobina cynamonu, sok z cytryny.
  • Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Jabłko również obieramy i ścieramy na tarce.
  • Oba składniki mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem. Gotowe!
Jak zrobić marchewkę na słodko?
 
Słodka surówka pasuje do wielu potraw. Dodatkowo jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy startą marchew połączyć z dowolnym owocem: ananasem, mango, brzoskwinią, pomarańczą czy nawet bananem. Do tego odrobina cukru (który jest wyłącznie opcjonalny), cynamon lub kardamon i gotowe. 
 
Jak zrobić marchewkę na słono?
 
Wersja słona nie jest tak popularna jak słodka. Jeśli jednak wolimy wytrawne sałatki – nic prostszego. Wystarczy zamiast owoców do marchewki dodać startego selera, pietruszkę, selera naciowego lub pora. Do tego odrobina soli, pieprzu lub octu i gotowe. Taką surówkę warto wykorzystać do dań rybnych.