Zazwyczaj wykorzystujemy jedną surówkę do każdego dania, dziwiąc się czasem, że domownicy kręcą niezadowoleni nosem. Powód jest prosty – nie każda kompozycja pasuje do danego rodzaju mięsa. Zobacz nasz patent na uniwersalną surówkę, która idealnie skomponuje się z każdą sztuka mięsa, którą wybierzesz!
Jak zrobić uniwersalną surówkę do obiadu?
Nie masz czasu zastanawiać się nad tym, co dobrać do danego mięsa? W takim razie ten patent będzie idealny dla Ciebie – prosta i szybka surówka, która będzie świetnie smakować z niemal każdym daniem!
1. Przygotuj 0,5 główki kapusty pekińskiej, 2 małe marchewki, 1 pomidora, 1 ogórka kiszonego, 2 łyżki kukurydzy z puszki, 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego oraz sól, pieprz i nieco ziół prowansalskich. Opcjonalnie możesz dorzucić także paprykę (czerwoną, żółtą lub zieloną) oraz zamienić ogórka kiszonego na surowego lub cukinię.
2. Warzywa dokładnie opłucz i osusz, następnie kapustę posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, ogórka pokrój w plasterki a paprykę w słupki.
3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dodaj kukurydzę.
4. W salaterce zmieszaj ze sobą majonez/jogurt i przyprawy, a następnie gotowy sos dodaj do sałatki.
5. Ponownie całość wymieszaj i gotowe – wystarczy przełożyć na talerz obok mięsa i innych dodatków!
Fot. Fotolia
Jak dobrać surówkę do typu potrawy?
Uniwersalna sałatka jednak nie załatwia sprawy - w końcu nie można jej jeść codziennie, bo całkowicie nam obrzydnie. Dlatego warto poznać podstawowe zasady dobierania surówek do obiadu. Co zatem dodawać do poszczególnych mięs? Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że surówkę dobieramy pod kątem dwóch kryteriów: sposobu przyrządzenia oraz rodzaju mięsa.
Jeśli chodzi o sposób przyrządzania: w przypadku dań smażonych mamy praktycznie pełną dowolność, ograniczoną wyłącznie typem mięsa. Równie dobrze sprawdzi się surówka z marchewki, jak i mieszanka sałat z sosem winegret. Mięsa pieczone są tylko nieco bardziej wymagające – tu raczej warto stawiać na siekane sałatki typu colesław czy też surówkę z selera.
Do potraw z grilla najlepiej sprawdzą się kompozycje na bazie różnego rodzaju sałat i lekkich, acz wyrazistych, sosów. Z kolei mięsa gotowane bywają dość kapryśne – często od towarzystwa surówki wolą bukiet gotowanych na parze warzyw z odrobiną przypraw.
Jak dobrać surówkę do danego rodzaju mięsa?
Drugim wspomnianym kryterium jest rodzaj mięsa, do którego chcemy dobrać surówkę. I tak do ryb najlepiej sprawdzą się wszelkiej maści kapusty: pekińska, włoska, biała, czerwona. Nie muszą być w postaci surówki, równie dobrze możemy skusić się o kapustę kwaszoną lub zasmażaną. Oprócz nich dobrze jest sięgać także po sałatki z porem.
Do drobiu idealnie sprawdzą się słodkie surówki w postaci marchewki z brzoskwiniami czy też seler z orzechami. Oczywiście bez problemu można podać także coś ostrego, jednak to zależy od sposobu przygotowania. Wieprzowina świetnie smakuje w towarzystwie kapusty, tradycyjnej mizerii oraz tartych surówek.
Z kolei wołowina idealnie komponuje się z buraczkami oraz sałatkami z dodatkiem zieleniny (koperek, szczypiorek, pietruszka). Na koniec dziczyzna, która zamiast surówek znacznie bardziej woli towarzystwo gotowanych warzyw strączkowych oraz szparagów.
Fot. Fotolia
Jak skomponować surówkę?
Powyższe wskazówki są jedynie orientacyjne – prawda jest taka, że każdy z nas ma nieco odmienny gust i co innego będzie mu pasowało. Dlatego dobrze jest mieć pojęcie co ze sobą łączyć, by utworzyć naprawdę smaczny miks. Przede wszystkim składniki sałatki powinny być dobrane w taki sposób, żeby całość dostarczała jak największej ilości wartości odżywczych.
Z tego powodu dobrze jest zrezygnować ze świeżego ogórka (składającego się praktycznie z samej wody) na rzecz kiszonego. Co ze sobą łączyć? Marchewka lubi zarówno dodatki słodkie (rodzynki, orzechy, jabłko, ananas, etc.), jak i wytrawne (kapusta kiszona, por, seler naciowy, etc.). Seler korzeniowy preferuje bakalie a z kolei różnego rodzaju sałaty dobrze smakują z pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, świeżą papryką i oliwkami.
Do sałatek, które serwujemy jako dodatek do mięsa, nie ma sensu dorzucać szynki, sera (choć są od tego wyjątki!), kawałków kurczaka czy innych ciężkich składników. W końcu surówka ma jedynie uzupełnić obiad o witaminy a nie grać pierwsze skrzypce!
Podzielcie się z nami Waszymi sprawdzonymi przepisami na smaczne surówki! Jak dobieracie je do dań? Jakie są Wasze ulubione smaki? Czekamy na inspirujące receptury!
Jak zrobić uniwersalną surówkę do obiadu?
Nie masz czasu zastanawiać się nad tym, co dobrać do danego mięsa? W takim razie ten patent będzie idealny dla Ciebie – prosta i szybka surówka, która będzie świetnie smakować z niemal każdym daniem!
1. Przygotuj 0,5 główki kapusty pekińskiej, 2 małe marchewki, 1 pomidora, 1 ogórka kiszonego, 2 łyżki kukurydzy z puszki, 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego oraz sól, pieprz i nieco ziół prowansalskich. Opcjonalnie możesz dorzucić także paprykę (czerwoną, żółtą lub zieloną) oraz zamienić ogórka kiszonego na surowego lub cukinię.
2. Warzywa dokładnie opłucz i osusz, następnie kapustę posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, ogórka pokrój w plasterki a paprykę w słupki.
3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dodaj kukurydzę.
4. W salaterce zmieszaj ze sobą majonez/jogurt i przyprawy, a następnie gotowy sos dodaj do sałatki.
5. Ponownie całość wymieszaj i gotowe – wystarczy przełożyć na talerz obok mięsa i innych dodatków!
Fot. Fotolia
Jak dobrać surówkę do typu potrawy?
Uniwersalna sałatka jednak nie załatwia sprawy - w końcu nie można jej jeść codziennie, bo całkowicie nam obrzydnie. Dlatego warto poznać podstawowe zasady dobierania surówek do obiadu. Co zatem dodawać do poszczególnych mięs? Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że surówkę dobieramy pod kątem dwóch kryteriów: sposobu przyrządzenia oraz rodzaju mięsa.
Jeśli chodzi o sposób przyrządzania: w przypadku dań smażonych mamy praktycznie pełną dowolność, ograniczoną wyłącznie typem mięsa. Równie dobrze sprawdzi się surówka z marchewki, jak i mieszanka sałat z sosem winegret. Mięsa pieczone są tylko nieco bardziej wymagające – tu raczej warto stawiać na siekane sałatki typu colesław czy też surówkę z selera.
Do potraw z grilla najlepiej sprawdzą się kompozycje na bazie różnego rodzaju sałat i lekkich, acz wyrazistych, sosów. Z kolei mięsa gotowane bywają dość kapryśne – często od towarzystwa surówki wolą bukiet gotowanych na parze warzyw z odrobiną przypraw.
Jak dobrać surówkę do danego rodzaju mięsa?
Drugim wspomnianym kryterium jest rodzaj mięsa, do którego chcemy dobrać surówkę. I tak do ryb najlepiej sprawdzą się wszelkiej maści kapusty: pekińska, włoska, biała, czerwona. Nie muszą być w postaci surówki, równie dobrze możemy skusić się o kapustę kwaszoną lub zasmażaną. Oprócz nich dobrze jest sięgać także po sałatki z porem.
Do drobiu idealnie sprawdzą się słodkie surówki w postaci marchewki z brzoskwiniami czy też seler z orzechami. Oczywiście bez problemu można podać także coś ostrego, jednak to zależy od sposobu przygotowania. Wieprzowina świetnie smakuje w towarzystwie kapusty, tradycyjnej mizerii oraz tartych surówek.
Z kolei wołowina idealnie komponuje się z buraczkami oraz sałatkami z dodatkiem zieleniny (koperek, szczypiorek, pietruszka). Na koniec dziczyzna, która zamiast surówek znacznie bardziej woli towarzystwo gotowanych warzyw strączkowych oraz szparagów.
Fot. Fotolia
Jak skomponować surówkę?
Powyższe wskazówki są jedynie orientacyjne – prawda jest taka, że każdy z nas ma nieco odmienny gust i co innego będzie mu pasowało. Dlatego dobrze jest mieć pojęcie co ze sobą łączyć, by utworzyć naprawdę smaczny miks. Przede wszystkim składniki sałatki powinny być dobrane w taki sposób, żeby całość dostarczała jak największej ilości wartości odżywczych.
Z tego powodu dobrze jest zrezygnować ze świeżego ogórka (składającego się praktycznie z samej wody) na rzecz kiszonego. Co ze sobą łączyć? Marchewka lubi zarówno dodatki słodkie (rodzynki, orzechy, jabłko, ananas, etc.), jak i wytrawne (kapusta kiszona, por, seler naciowy, etc.). Seler korzeniowy preferuje bakalie a z kolei różnego rodzaju sałaty dobrze smakują z pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, świeżą papryką i oliwkami.
Do sałatek, które serwujemy jako dodatek do mięsa, nie ma sensu dorzucać szynki, sera (choć są od tego wyjątki!), kawałków kurczaka czy innych ciężkich składników. W końcu surówka ma jedynie uzupełnić obiad o witaminy a nie grać pierwsze skrzypce!
Podzielcie się z nami Waszymi sprawdzonymi przepisami na smaczne surówki! Jak dobieracie je do dań? Jakie są Wasze ulubione smaki? Czekamy na inspirujące receptury!
marcinka