Por trafia na nasze stoły najczęściej jako składnik włoszczyzny, którą wykorzystujemy wyłącznie do zup. Jest to jednak warzywo, z którego możemy przygotować wiele rozmaitych dań. Warto więc poznać go lepiej!
Mało kto wie, że por, który zawiera witaminy C, A, K oraz E jest symbolem Walii. Te niskokaloryczne warzywo ma właściwości odtruwające i oczyszczające, a do tego jest źródłem przeciwutleniaczy.
Długi zielono-biały por to doskonała alternatywa dla ciężkostrawnej cebuli. Jego podsmażone talarki dodadzą wyrazu wielu daniom. Doskonale pasują do tart, pizz i zapiekanek. Por nada charakteru daniom mięsnym lub rybnym.
Jeśli przeszkadza Wam zbyt mocny smak pora, przed zastosowaniem w potrawach możecie sparzyć go wrzątkiem. Smak pora po obróbce termicznej zdecydowanie łagodnieje. Bardziej delikatny, idealnie zasmakuje w sałatkach, surówkach czy jako element zdrowej kanapki!
Jakie specjały możemy przygotować wykorzystując pora? Sprawdźcie sami!
Pora na pora!
Sezon na pora, na dobre rozpoczyna się w lipcu, dlatego warto wykorzystać go w swoich wakacyjnych potrawach. Obecność tego smacznego warzywa to idealny powód by skosztować kremu porowo- brokułowego według mysza75 lub zupy krem z pora z grzanką z chleba dodanej przez 2milutka!
W Gotujmy.pl mysza75, zdradziła również ciekawy przepis na schabowe roladki z boczkiem i porem, urozmaicone o żółtą i czerwoną papryką, wędzony boczek i esencjonalne przyprawy. Na pewno pachnie i smakuje pysznie!
Ciekawy pomysł na posiłek z tym wyrazistym warzywem dodała także Cukiereczek13. Jej receptura na kawarme- wieprzowinę duszoną w porach po bułgarsku stanie się Waszym ulubionym daniem. Serwować możecie ją samodzielnie lub z dodatkiem pieczywa.
Na niedzielny obiad proponujemy Wam kotlety schabowe zapiekane z warzywami od czekoladka_m! Tak przyrządzone, fantastycznie zasmakują z młodymi ziemniakami posypanymi agromatycznym koperkiem!
Zachęcamy Was do spróbowania surówki z kapusty pekińskiej, pora i marchewki. Autorka przepisu Sio-Smutki zadbała, by przekąska była nie tylko smaczna, ale także apetycznie prezentowała się na stole.
Co sądzicie o naszych kulinarnych patentach na pora? A Wy jak często stosujecie to warzywo w swojej kuchni? Zachęcamy do dodawania przepisów z jego dodatkiem!
Odkryjcie przepis na polędwiczki z duszonym porem! > > >
Mało kto wie, że por, który zawiera witaminy C, A, K oraz E jest symbolem Walii. Te niskokaloryczne warzywo ma właściwości odtruwające i oczyszczające, a do tego jest źródłem przeciwutleniaczy.
Długi zielono-biały por to doskonała alternatywa dla ciężkostrawnej cebuli. Jego podsmażone talarki dodadzą wyrazu wielu daniom. Doskonale pasują do tart, pizz i zapiekanek. Por nada charakteru daniom mięsnym lub rybnym.
Jeśli przeszkadza Wam zbyt mocny smak pora, przed zastosowaniem w potrawach możecie sparzyć go wrzątkiem. Smak pora po obróbce termicznej zdecydowanie łagodnieje. Bardziej delikatny, idealnie zasmakuje w sałatkach, surówkach czy jako element zdrowej kanapki!
Jakie specjały możemy przygotować wykorzystując pora? Sprawdźcie sami!
Pora na pora!
Sezon na pora, na dobre rozpoczyna się w lipcu, dlatego warto wykorzystać go w swoich wakacyjnych potrawach. Obecność tego smacznego warzywa to idealny powód by skosztować kremu porowo- brokułowego według mysza75 lub zupy krem z pora z grzanką z chleba dodanej przez 2milutka!
W Gotujmy.pl mysza75, zdradziła również ciekawy przepis na schabowe roladki z boczkiem i porem, urozmaicone o żółtą i czerwoną papryką, wędzony boczek i esencjonalne przyprawy. Na pewno pachnie i smakuje pysznie!
Ciekawy pomysł na posiłek z tym wyrazistym warzywem dodała także Cukiereczek13. Jej receptura na kawarme- wieprzowinę duszoną w porach po bułgarsku stanie się Waszym ulubionym daniem. Serwować możecie ją samodzielnie lub z dodatkiem pieczywa.
Na niedzielny obiad proponujemy Wam kotlety schabowe zapiekane z warzywami od czekoladka_m! Tak przyrządzone, fantastycznie zasmakują z młodymi ziemniakami posypanymi agromatycznym koperkiem!
Zachęcamy Was do spróbowania surówki z kapusty pekińskiej, pora i marchewki. Autorka przepisu Sio-Smutki zadbała, by przekąska była nie tylko smaczna, ale także apetycznie prezentowała się na stole.
Co sądzicie o naszych kulinarnych patentach na pora? A Wy jak często stosujecie to warzywo w swojej kuchni? Zachęcamy do dodawania przepisów z jego dodatkiem!
Odkryjcie przepis na polędwiczki z duszonym porem! > > >
pietroocha
weronikaS
marcinka
Jagoda.L