Dania z porem

  • 4

Miłośnicy kuchni uwielbiają kulinarne eksperymenty i nowe połączenia smakowe. Co powiecie na wyrazistego pora? Sprawdźcie jakie pyszne potrawy można przyrządzić z dodatkiem tego warzywa!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Dania z porem
Por trafia na nasze stoły najczęściej jako składnik włoszczyzny, którą wykorzystujemy wyłącznie do zup. Jest to jednak warzywo, z którego możemy przygotować wiele rozmaitych dań. Warto więc poznać go lepiej!

Mało kto wie, że por, który zawiera witaminy C, A, K oraz E jest symbolem Walii. Te niskokaloryczne warzywo ma właściwości odtruwające i oczyszczające, a do tego jest źródłem przeciwutleniaczy.

Długi zielono-biały por to doskonała alternatywa dla ciężkostrawnej cebuli. Jego podsmażone talarki dodadzą wyrazu wielu daniom. Doskonale pasują do tart, pizz i zapiekanek. Por nada charakteru daniom mięsnym lub rybnym.

Jeśli przeszkadza Wam zbyt mocny smak pora, przed zastosowaniem w potrawach możecie sparzyć go wrzątkiem. Smak pora po obróbce termicznej zdecydowanie łagodnieje. Bardziej delikatny, idealnie zasmakuje w sałatkach, surówkach czy jako element zdrowej kanapki!

Jakie specjały możemy przygotować wykorzystując pora? Sprawdźcie sami!

Pora na pora!

Sezon na pora, na dobre rozpoczyna się w lipcu, dlatego warto wykorzystać go w swoich wakacyjnych potrawach. Obecność tego smacznego warzywa to idealny powód by skosztować kremu porowo- brokułowego według mysza75 lub zupy krem z pora z grzanką z chleba dodanej przez 2milutka!

W Gotujmy.pl mysza75, zdradziła również ciekawy przepis na schabowe roladki z boczkiem i porem, urozmaicone o żółtą i czerwoną papryką, wędzony boczek i esencjonalne przyprawy. Na pewno pachnie i smakuje pysznie!

Kotlety schabowe zapiekane z warzywami  Kawarma-wieprzowina duszona w porach po bułgarsku

Ciekawy pomysł na posiłek z tym wyrazistym warzywem dodała także Cukiereczek13. Jej receptura na kawarme- wieprzowinę duszoną w porach po bułgarsku stanie się Waszym ulubionym daniem. Serwować możecie ją samodzielnie lub z dodatkiem pieczywa.

Na niedzielny obiad proponujemy Wam kotlety schabowe zapiekane z warzywami od czekoladka_m!  Tak przyrządzone, fantastycznie zasmakują z młodymi ziemniakami posypanymi agromatycznym koperkiem!

Zachęcamy Was do spróbowania surówki z kapusty pekińskiej, pora i marchewki. Autorka przepisu Sio-Smutki zadbała, by przekąska była nie tylko smaczna, ale także apetycznie prezentowała się na stole.

Schabowe roladki z boczkiem i porem  Surówka z kapusty pekińskiej pora i marchewki

Co sądzicie o naszych kulinarnych patentach na pora? A Wy jak często stosujecie to warzywo w swojej kuchni? Zachęcamy do dodawania przepisów z jego dodatkiem!

Odkryjcie przepis na polędwiczki z duszonym porem! > > >