Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Chrzan z jajkiem

Chrzan z jajkiem

alien1985 alien1985

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

chrzan z jajkiem

chrzan z jajkiem

blackbetty blackbetty
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrzan z jabłkami

Chrzan z jabłkami

misiol misiol

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrzan wielkanocny

Chrzan wielkanocny

Mysiunia Mysiunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrzan śmietankowy

Chrzan śmietankowy

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrzanowe roladki

Chrzanowe roladki

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrzanowa chmurka

Chrzanowa chmurka

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrzanik z jajkami

Chrzanik z jajkami

renatka1 renatka1
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrzan 7

Chrzan 7

goofy9 goofy9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrusty Ewuni

Chrusty Ewuni

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrusty drożdżowe

Chrusty drożdżowe

4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

chrusty,chrościki

chrusty,chrościki

sylwiach sylwiach
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrusty

Chrusty

zoom zoom

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrusty

Chrusty

alicjab312 alicjab312

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: