Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

chrusty

chrusty

danusia29 danusia29

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust orkiszowy

Chrust orkiszowy

Kniejson Kniejson
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust na oliwie

Chrust na oliwie

js28 js28

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust karnawałowy

Chrust karnawałowy

MP3-ka MP3-ka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust dwukolorowy

Chrust dwukolorowy

MP3-ka MP3-ka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust albo faworki

Chrust albo faworki

anemon anemon
12

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust

Chrust

Babcia Halinka Babcia Halinka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chruścik orzechowy

Chruścik orzechowy

jaNina jaNina
14

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chruściki

Chruściki

Karola0 Karola0

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chruściki

Chruściki

głodomorekN głodomorekN
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrupiące chrusty

Chrupiące chrusty

iziona iziona
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Choinkowe pierniczki

Choinkowe pierniczki

misia5 misia5
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Choinki z żurawiną

Choinki z żurawiną

anemon anemon
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Choinki z pierników

Choinki z pierników

Mniam1 Mniam1
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: