Pachnący, domowy rosół przypomina smak dzieciństwa. Rozgrzewająca, aromatyczna zupa, która każdego chorego stawia od razu na nogi. Występuje w wielu odmianach, lekko słony jak i nieco pikantniejszy.
Rosół to mięsno-warzywny klarowny wywar o charakterystycznym, złocisto-brązowym odcieniu. Przygotowywany jest najczęściej na bazie kury lub kurczaka, zyskując delikatny smak idealny dla najmłodszych. Do uzyskania nieco bardziej esencjonalnego wywaru używamy wołowiny albo baraniny, która wzbogaca smak i aromat, będąc świetną bazą dla innych, wyrazistszych zup.
Dość długi czas gotowania rosołu rekompensuje jego zapach i aromat. Należy pamiętać, że rozpoczynamy przygotowanie od włożenia składników do zimnej wody, stopniowo doprowadzając do wrzenia. Najlepszy rosół uzyskamy dodając sól na sam koniec – to zapewni, że mięso w całości „odda” smak potrawie.
Lane kluseczki, czy makaron typu nitki idealnie komponują się z wcześniej ugotowanymi i pokrojonymi w kosteczkę warzywami. Marchewka doda lekkości i odrobiny słodyczy. W niektórych rejonach Polski ulubionym uzupełnieniem tradycyjnego rosołu są kluski wątrobiane, przygotowywane na bazie wątroby wołowej, grysiku i skrobi kukurydzianej.
Zachęcamy do skorzystania z przepisów na pyszny, aromatyczny rosół, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji.
Dość długi czas gotowania rosołu rekompensuje jego zapach i aromat. Należy pamiętać, że rozpoczynamy przygotowanie od włożenia składników do zimnej wody, stopniowo doprowadzając do wrzenia. Najlepszy rosół uzyskamy dodając sól na sam koniec – to zapewni, że mięso w całości „odda” smak potrawie.
Lane kluseczki, czy makaron typu nitki idealnie komponują się z wcześniej ugotowanymi i pokrojonymi w kosteczkę warzywami. Marchewka doda lekkości i odrobiny słodyczy. W niektórych rejonach Polski ulubionym uzupełnieniem tradycyjnego rosołu są kluski wątrobiane, przygotowywane na bazie wątroby wołowej, grysiku i skrobi kukurydzianej.
Zachęcamy do skorzystania z przepisów na pyszny, aromatyczny rosół, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji.