Rosół to jedno z takich dań, które w większości nie tylko polskich domów dość często pojawia się na stole. Zupa ta bardzo zakorzeniła w naszej tradycji kulinarnej. Od lat gotują ją nasze mamy, babcie, prababcie i starsze pokolenia.
Jak przygotować rosół wie każdy. Ale jest kilka ciekawych rad, które pomogą nam w lepszym przygotowaniu tego dania.
- do naszego rosołu warto dodać kawałek kapusty włoskiej, kilka pokrojonych pieczarek lub cebulkę ze skórką.
- grzyby suszone, można dodać do rosołu dla poprawy jego smaku.
- dodawane do rosołu marchewki, pietruszka i seler warto pokroić drobno. W ten sposób uwalniamy z nich esencję, która doda naszej potrawie więcej smaku.
- fajnym pomysłem do przygotowania rosołu jest dodanie do niego zamiast makaronu: ugotowanego ryżu lub kaszy perłowej lub kaszy manny.
- do rosołu można dodać także naleśniki. Zrób ciasto na naleśniki, zwiń z nim np. farsz mięsny. Pokrój na małe krążki. Zalej rosołem.
- włoszczyznę dodawaną do rosołu można dodać dopiero po ok. 50 minutach od gotowania się mięsa.
- ciekawym dodatkiem do rosołu jest kalafior lub groszek konserwowy, podkreślą one walory smakowe dania.
Tyle z moich porad. Mam nadzieję, że zastosowanie choćby jednej z nich doda waszym daniom wiele ciekawego smaku, dzięki czemu cała rodzina będzie smakować jeszcze lepszy rosół, niż do tej pory.
karola25
weronikaS