Przetwory – potrzebny sprzęt

Co nam jest potrzebne do robienia przetworów? Zobaczcie czego potrzebujecie oprócz słoików!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Przetwory – potrzebny sprzęt
Przygotowując w domu przetwory, przed sezonem powinniśmy się zaopatrzyć w potrzebne sprzęty. Przygotowanie przetworów jednak nie wymaga jakiegoś specjalistycznego sprzętu, na ogół wystarcza ten sprzęt który posiadamy na co dzień w kuchni. Przygotowując przetwory w domu potrzebne będą:

1.Słoiki typu twist-off, ewentualnie weki i butelki o różnej pojemności oraz przykrywki do słoików typu twist odpowiedniego typu

2.Kamienne garnki lub wiaderka do kiszenia oraz talerzyki porcelanowe i kamienie do obciążenia kiszonek

3.Duży garnek z wkładką dziurkowaną i pokrywką do pasteryzacji (zamiast wkładki można użyć grubej ścierki bawełnianej)

4.Duże miski plastikowe lub ze stali nierdzewnej ( mogą być z przykrywkami )

5.Noże do obierania warzyw i owoców, łyżki (wszystko ze stali nierdzewnej)

6.Szatkownica i tarka do warzyw o różnych otworach

7.Naczynie z podziałką do odmierzania płynów

8.Szerokie rondle o pojemności 3-4 litrów

9.Waga

10.Sita różnej wielkości

11.Sokowirówka

12.Sokownik

13.Drylownica do wiśni i śliwek

14.Przecierak do warzyw i owoców

15.Suszarka do ziół, warzyw, owoców i grzybów

16.Pojemniki lub woreczki do mrożenia

17.Minutnik Powyższe przedmioty ułatwią nam szybko i sprawnie przygotować domowe przetwory w postaci smacznych kompotów, soków, sałatek , kiszonek, dżemów, konfitur itp.

Wszystkie narzędzia i inne potrzebne sprzęty powinny być czyste a emaliowane sprzęty nieobite. Zachowując przy przygotowaniu przetworów czystość i dokładność otrzymamy smakowite i zdrowe przetwory a tym samym przedłużymy lato. Udane przetwory to duma gospodyni.