Przygotowując w domu przetwory, przed sezonem powinniśmy się zaopatrzyć w potrzebne sprzęty. Przygotowanie przetworów jednak nie wymaga jakiegoś specjalistycznego sprzętu, na ogół wystarcza ten sprzęt który posiadamy na co dzień w kuchni. Przygotowując przetwory w domu potrzebne będą:
1.Słoiki typu twist-off, ewentualnie weki i butelki o różnej pojemności oraz przykrywki do słoików typu twist odpowiedniego typu
2.Kamienne garnki lub wiaderka do kiszenia oraz talerzyki porcelanowe i kamienie do obciążenia kiszonek
3.Duży garnek z wkładką dziurkowaną i pokrywką do pasteryzacji (zamiast wkładki można użyć grubej ścierki bawełnianej)
4.Duże miski plastikowe lub ze stali nierdzewnej ( mogą być z przykrywkami )
5.Noże do obierania warzyw i owoców, łyżki (wszystko ze stali nierdzewnej)
6.Szatkownica i tarka do warzyw o różnych otworach
7.Naczynie z podziałką do odmierzania płynów
8.Szerokie rondle o pojemności 3-4 litrów
9.Waga
10.Sita różnej wielkości
11.Sokowirówka
12.Sokownik
13.Drylownica do wiśni i śliwek
14.Przecierak do warzyw i owoców
15.Suszarka do ziół, warzyw, owoców i grzybów
16.Pojemniki lub woreczki do mrożenia
17.Minutnik Powyższe przedmioty ułatwią nam szybko i sprawnie przygotować domowe przetwory w postaci smacznych kompotów, soków, sałatek , kiszonek, dżemów, konfitur itp.
Wszystkie narzędzia i inne potrzebne sprzęty powinny być czyste a emaliowane sprzęty nieobite. Zachowując przy przygotowaniu przetworów czystość i dokładność otrzymamy smakowite i zdrowe przetwory a tym samym przedłużymy lato. Udane przetwory to duma gospodyni.
1.Słoiki typu twist-off, ewentualnie weki i butelki o różnej pojemności oraz przykrywki do słoików typu twist odpowiedniego typu
2.Kamienne garnki lub wiaderka do kiszenia oraz talerzyki porcelanowe i kamienie do obciążenia kiszonek
3.Duży garnek z wkładką dziurkowaną i pokrywką do pasteryzacji (zamiast wkładki można użyć grubej ścierki bawełnianej)
4.Duże miski plastikowe lub ze stali nierdzewnej ( mogą być z przykrywkami )
5.Noże do obierania warzyw i owoców, łyżki (wszystko ze stali nierdzewnej)
6.Szatkownica i tarka do warzyw o różnych otworach
7.Naczynie z podziałką do odmierzania płynów
8.Szerokie rondle o pojemności 3-4 litrów
9.Waga
10.Sita różnej wielkości
11.Sokowirówka
12.Sokownik
13.Drylownica do wiśni i śliwek
14.Przecierak do warzyw i owoców
15.Suszarka do ziół, warzyw, owoców i grzybów
16.Pojemniki lub woreczki do mrożenia
17.Minutnik Powyższe przedmioty ułatwią nam szybko i sprawnie przygotować domowe przetwory w postaci smacznych kompotów, soków, sałatek , kiszonek, dżemów, konfitur itp.
Wszystkie narzędzia i inne potrzebne sprzęty powinny być czyste a emaliowane sprzęty nieobite. Zachowując przy przygotowaniu przetworów czystość i dokładność otrzymamy smakowite i zdrowe przetwory a tym samym przedłużymy lato. Udane przetwory to duma gospodyni.