To bardzo pospolita roślina, spotkamy go na każdej łące. Uprawia się ją także na dużą skalę w celu pozyskania ziela o właściwościach leczniczych. Zbiera się koszyczki, kwiaty, rumianku. Susz wykorzystuje się do naparów, produkuje się z nich olejek rumiankowy. Rumianek najczęściej stosuje się doustnie, w postaci herbatki. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciwskurczowe układu pokarmowego, także przeciwalergiczne. Reguluje pracę jelit, poprawia apetyt i trawienie, przyspiesza gojenie się wrzodów przewodu pokarmowego. U niemowląt łagodzi kolki i napięcie brzuszka. Użyty zewnętrznie przeciwdziała bakteriobójczo przy stanach zapalnych skóry. Stosowany wewnętrznie w nieżycie jelit i żołądka, zewnętrznie na owrzodzenia skóry, hemoroidy, rumień, oparzenia słoneczne i termiczne I i II stopnia. Herbatką można przemywać oczy i płukać w niej jasne włosy.