Przetwory owocowe

  • 5

Jak dobrze zrobić powidła,dżemy,konfitury itp.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Przetwory owocowe
**Słoiki do przetworów starannie wymyj i wyparz,nakrętki zdezynfekuj spirytusem.
**Zamiast pokrywek można użyć celofanu.Krążek z celofanu lekko zwilż wodą,mocno naciąg na otwór słoika i obwiąż sznurkiem.
**Aby uchronić konfitury przed sfermentowaniem dodaj do nich imbiru.Pod koniec smażenia włóż do garnka pokrojone małe kawałki lub do słoików z gotowymi konfiturami.
**Podczas przyrządzania konfitur ważne jest aby owoce zachowały swój kształt-więc podgrzewaj je krótko przez kilka dni,aż owoce w syropie będą szkliste a syrop przejrzysty.
**Konfitury potrzebują dużo cukru.Na 1kg owoców daje się przeważnie 1-2kg cukru.Dlatego pamiętaj że im więcej cukru tym krótszy czas gotowania konfitur.
**Piękny czerwony kolor przetworów z truskawek zachowasz dodając do nich w trakcie przyrządzania odrobine soku z cytryny. **Musy i przeciery do ciast można przygotowywać z różnych owoców.Najlepiej przechowywać je pasteryzowane w małych słoiczkach i zużywać szybko po otwarciu.