Przygotowując rosół może spotkać pewne trudności, a mianowicie może okazać się, że nasz rosół nie jest klarowny. Nie należy się jednak tym zbytnio przejmować, tylko wykorzystać białko jajka. Jajko powinno zostać uprzednio schłodzone, a następnie należy oddzielić białko od żółtka i ubić je na sztywną pianę za pomocą miksera.
Kolejną czynnością jaką powinniśmy wykonać jest doprowadzenie rosołu do wrzenia, a następnie dodać białko, które to połączy się z resztami mięsa i warzyw w rosole, dzięki czemu będzie można je bardzo łatwo i szybko usunąć przy pomocy cedzakowej łyżki.
Kolejną czynnością jaką powinniśmy wykonać jest doprowadzenie rosołu do wrzenia, a następnie dodać białko, które to połączy się z resztami mięsa i warzyw w rosole, dzięki czemu będzie można je bardzo łatwo i szybko usunąć przy pomocy cedzakowej łyżki.