Przyprawy korzenne i zioła informacje

Opis przypraw i ziół z domowej półki - przeczytajcie, żeby nie dać się zaskoczyć!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Przyprawy korzenne i zioła informacje
Bazylia - roślina o aromatycznym zapachu i wyrazistym korzennym smaku. Pasuje do jagnięciny, drobiu, ryb, jaj, sałatek (zwłaszcza sałatki z pomidorów), surówek, warzyw i makaronów

Kurkuma - (czyli ekstrakt kłączy ostryżu) jest używana jako przyprawa do wielu potraw. Jest też składnikiem mieszanek przyprawowych, m.in. curry, któremu nadaje złocistożółty kolor.

Pieprz kolorowy - kuliste owoce w zależności od stopnia dojrzałości dzielą się na pieprz zielony, czerwony, czarny, i żółtawobiały.

W odróżnieniu od czarnego, pieprz biały jest łagodniejszy w smaku i ma zdecydowanie bardziej intensywny zapach Pieprz zielony ma wyraźnie ziołowy posmak i odświeżający aromat

Oregano - ma przyjemny gorzkawy smak jak majeranek. Jest ziołem przyprawowym charakterystycznym dla kuchni włoskiej którego bogaty i pełny aromat wzmacnia się jeszcze w trakcie gotowania i pieczenia.Pasuje do makaronów, i potraw w których skład wchodzi makaron, pikantnych sosów, pizzy oraz dań warzywnych

Goździki - używane są w całości bądź w postaci zmielonej.Mają mocny, aromatyczny zapach i przyjemny ostry smak.Całe goździki usuwa się przed podaniem potrawy z którą je gotowano.Pasują do czerwonej kapusty, pieczeni na dziko, ryżu,dziczyzny, kompotów ciast i pieczywa wina grzanego oraz marynat.

Kminek - nasiona jednego z około 20 gatunków rośliny z rodziny selerowatych dostępne w handlu w całości bądź w postaci zmielonej.Pasuje do kapusty i ziemniaków, mięsa mielonego, chleba, twarogu oraz sosów.

Curry - żółta przyprawa mieszanina 12-15 przypraw korzennych Pasuje do potraw egzotycznych dań z ryżu i innych zbóż, drobiu ryb oraz sosów.

Estragon - jego aromat jest niepowtarzalny lekko gorzkawy a zarazem słodki.Dobrze komponuje się z bazylią, szałwią, cytryną, szczypiorkiem. Pasuje do zup, sosów, smażonych ryb i ryb z rusztu, drobiu i potraw z białego mięsa, warzyw potraw zbożowych i omletów.

Ziele angielskie - łączy w sobie smak cynamonu, kwiatu muszkatołowego i pieprzu. Kuliste czerwono brunatne owoce drzewa pimentowego dostępne są w handlu w postaci ziarnistej bądź mielonej. Pasuje do dziczyzny, marynat, mięs i zup mięsnych, potrawek.

Rozmaryn - ma aromatyczny - żywiczny zapach i silny pikantny lekko gorzkawy posmak.Pasuje do jagnięciny, pieczeni, ziemniaków, potraw zbożowych, grzybów.

Tymianek - ma silny aromat i smak między mocno pikantnym a gorzkawym. Jest znakomitą przyprawą do wszelkich rodzajów pieczeni, i ostrych dań mięsnych, zup, pikantnych sałatek, oraz warzyw a także nieodzownych składnikiem octu ziołowego.

Gorczyca - jest przede wszystkim głównym składnikiem musztardy. Musztardy są wspaniałym dodatkiem do kiełbas, tłustych mięs, gotowanych ryb, gorących i zimnych sosów oraz potraw z jaj. Ponadto nasiona gorczycy czarnej jak również i białej stosowane są do przyprawiania marynat, wędlin, maseł ziołowych, majonezów, surówek. Świetnie nadają się również do kwaszonych i konserwowanych ogórków i innych warzyw z octem.

Liść laurowy - nadają potrawom z którymi się gotują swój ziołowe - korzenny aromat. Po ugotowaniu powinno się je usunąć. Pasuje do mięsa,dziczyzny, dań jednogarnkowych, marynat i są wręcz idealne dodatkiem do marynat do mięsa i dziczyzny.

Kolendra - przyprawia się potrawy kuchni orientalnych, indyjskich, azjatyckich.

Gałka muszkatołowa - o bardzo silnym ognistym lekko gorzkawym smaku. pasuje do puree ziemniaczanego, jarzyn, szpinaku, potraw z jaj.

Imbir - ma smak dość ostry a zarazem odświeżający i aromatyczny, Pasuje do potraw azjatyckich drobiu pieczeni, wypieków.