Robinia akacjowa, inaczej grochodrzew albo akacja, to gatunek drzewa z rodziny bobowatych. Sprowadzono je do europejskich ogrodów na początku XVIIw. z Ameryki Północnej. Rozprzestrzeniło się szybko i teraz można je spotkać także w lasach, między polami, w zaroślach. Chętnie jest sadzona w ogrodach z uwagi na dużą ilość pachnących kwiatów a także łatwość w formowaniu korony poprzez przycinanie. Kora, owoce i liście są trujące, ale kwiaty...jak najbardziel jadalne. Nawet pszczoły chętnie spijają z nich nektar i produkują, jakże smaczny i pachnący, akacjowy miód. Kwiaty mają też właściwości lecznicze o działaniu moczopędnym, rozkurczowym, żółciopędnym. Naparów i wyciągów używa się w stanach zapalnych dróg moczowych i nerek, uszkodzeniu nerek przez trucizny, przy niewydolności krążenia a także dla pobudzenia trawienia. Napary polecane są dla alergików. Kwiaty zbiera się gdy są w pełni rozwinięte, w suchy i słoneczny dzień. Suszyć należy w miejscu przewiewnym i cienistym. Świeże kwiaty można smażyć w cieście naleśnikowym, są wspaniałym, pachnącym deserem. Przepis znajdziecie tutaj: https://gotujmy.pl/kwiaty-robini-i-bzu-czarnego-w-ciescie-,przepisy-wypieki-przepis,43225.html Wykorzystywać można także drewno akacjowe, o dużej wartości opałowej. Używane jest też w stolarstwie i tokarstwie; wytwarza się z niego wiele produktów np.wodę kosmetyczną oraz żółty barwnik do jedwabiu i wełny.