Rodzaje noży do poszczególnych potraw

Jak rozpoznać i użyć noży, które mogą znaleźć się obok naszego talerza na przyjęciu czy w restauracji

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Rodzaje noży do poszczególnych potraw
Do każdego dania przeznaczony jest inny nóż: mały nożyk do masła leży na talerzu do chleba, nóż do przystawek leży z prawej strony talerza na zewnątrz i jest zwykle węższy i krótszy niż nóż do mięsa stanowiącego danie główne. Używa się go tylko wówczas, kiedy przystawki muszą być krojone na kawałki.Jeśli na przykład jako przystawkę podaje się sałatę, noża z reguły się nie używa - zostaje on potem zabrany razem z talerzem do przekąsek i widelcem. Zakładamy oczywiści, że kuchnia również zna zasady obowiązaujące przy jedzeniu i duże liście sałaty są należycie rozdrobnione. Byłoby to wbrew klasycznym regułom, gdyby liście sałaty należało kroić, posługując się nożem i widelcem. Jeśli do przystawek używamy noża, kładziemy do ukośnie na prawej stronie talerza, ostrzem zwróconym do wewnątrz.

NÓŻ DO RYB Nóż do ryb ma łukowate, tępe, spiczasto zakończone ostrze, ponieważ miękkiej ryby się nie kroi, tylko się ją rozdrabnia. Jeśli każdemu gościowi podaje się na talerzu rybę w całości, wówczas do jej krojenia używa się noża. Nacięcie na wierzchu ostrza odróżnia nóż do ryb od innych noży w nakryciu - jego wzór jest dostosowany do wzoru pozostałych sztućców. Nóż do ryb stanowi poważny problem dla osób leworęcznych: nie da się nim posługiwać odwrotnie, albo trzeba go używać niezgodnie z regułami, albo poprosić o drugi widelec, który będzie pełnił funkcję noża. Rybę wędzoną je się zawsze nożem do mięsa.

NÓŻ DO MIĘSA Jest to największy nóż spośród wszystkich noży w nakryciu i służy tylko do krojenia. Jeśli nie chcesz popełnić błędu przy jedzeniu, powinieneś dobrze zapamiętać tę zasadę! Mało kto tego przestrzega, ale ty, biorąc sobie do serca tę radę, możesz zyskać uznanie w oczach "fachowców". A więc przysuwasz widelec do noża, nie odwrotnie. Jedzenie znajdzie się na widelcu, jeśli się go nieco odwróci, tak aby leżał płasko na talerzu.

NÓŻ DO STEKÓW Spiczasto zakończony i bardzo ostry nóz do steków ma szczególną formę i kładzie się go na stole zamiast zwykłego noża do mięsa. Używa się go nie tylko do steków, ale często także do potraw siekanych, jeśli twardej skorupki nie da sie przekroić zwykłym nożem. Nóż do steków podaje się także jako nóż dodatkowy do dania głównego. Jeśli taki nóż znajduje się na stole, trzeba go używać zamiast zwykłego noża do mięsa. NÓŻ

DO DESERU Jest to najmniejszy nóż wśród sztućców. Również noża do deseru nie wolno nigdy używać do nakładania, tylko należy przysuwać widelec do noża. Nóż do deseru łatwo można poznać po tym, że jest bardzo mały i leży powyżej talerza-podstawki. Rękojeść noża skierowana jest na prawo. Jeśli na deser podaje się sery, wówczas używa się specjalnego noża. Ma on na końcu ostrza dwa szpice, na które nadziewa się ser ze wspólnej tacy i przenosi na własny talerz. Oba szpice są na ogół odchylone na boki, ale w wypadku wzorów bardziej nowoczesnych, mogą być odchylone także do przodu.