WARTOŚCI ODŻYWCZE
Przez Rosjan nazwany Złotem Syberii. Zawiera mnóstwo substancji bioaktywnych, które dobrze wpływają na nasze zdrowie. Oprócz wielu mikroelementów, takich jak potas, bor, mangan, wapń czy krzem, zawiera witamin: A, D, C, E, K, P oraz wiele witamin z grupy B. Owoce rokitnika są bogatym źródłem B-karotenu i flawonoidów. Jako nieliczne w świecie roślin zawierają w miąższu od 8 do 12% oleju.
KUCHNIA I LECZNICTWO
Owoce rokitnika zbiera się w okresie od sierpnia do października. Świeże owoce nie nadają się do spożycia. Natomiast idealnie nadają się na dżemy, marmolady, galaretki czy soki. Dżemy z rokitnika hamują biegunkę, regulują ciśnienie krwi, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
Warto wiedzieć, że podczas gotowania witamina C w rokitniku nie ulega rozkładowi, ponieważ owoce rokitnika nie posiadają enzymów, które umożliwiałby rozpad tej witaminy.
Sosy z dodatkiem rokitnika nadadzą mięsom i serom wspaniałego smaku i zapachu. Nalewki z rokitnika idealnie sprawdzą się na jesienne i zimowe słoty - rozgrzeją nas.
Napar z liści rokitnika należy pić przy zapalenie układu pokarmowego, śluzówki i dziąseł. Zwalcza także choroby skóry. Sok z rokitnika idealnie nadaje się na grypę i przeziębienie, ma podobne właściwości jak sok z malin. Warto dodawać go do herbaty jesienią i zimą.
Zdjęcie: Fotolia
KOSMETOLOGIA
W kosmetologii oprócz owoców, wykorzystywane są także liście oraz olej z owoców i nasion rokitnika. Rokitnik jest naturalnym barwnikiem dodawanym do kosmetyków m.in. kremów np. do skóry suchej w celu opóźnienia jej starzenia się. Olej z tej rośliny dodawany jest do szamponów i odżywek do włosów. Dzięki jego obecności w szamponach możemy pozbyć się łupieżu lub problemu z wypadaniem włosów.
ROŚLINA OZDOBNA
Rokitnik idealnie nadaje się też na żywopłoty. Jego piękne owoce pozwalają na doskonałe formowanie i ozdobę. Roślina jest znakomita do cięcia, a ponadto bardzo się rozkrzewia.
LauraLaura
weronikaS
karola25
Megi-