W kuchni rzepa jest stale niedoceniana. Nie powinno się o niej zapominać gotując zupę jarzynową. Znakomicie podnosi smak i zapach pieczeni baraniej czy wieprzowej. Rzepa jest niezwykle bogata w witaminy i polecana jest przy schorzeniach wątroby. Zawiera witaminy B i C, dużo wapnia, a także magnez, potas, fosfor i siarkę. Do spożycia należy wybierać rzepę twardą, dobrą w smaku. Nigdy nie należy obierać rzepy za wcześnie, ponieważ wystawiona na działanie powietrza utlenia się i ciemnieje tracąc wartości witaminowe. Pod koniec zimy należy rzepę przed przyżądzeniem obgotować, gdyż posiada zbyt silny smak i zapach. Po obraniu należy włożyć rzepę do zimnej wody, gotować przez 10 minut, następnie opłukać pod zimną wodą, osączyć i starannie wytrzeć. Rzepę można spożywać pod różnymi postaciami: jako surówkę, dodatek do dań mięsnych oraz jako samodzielne danie.