Co jada Nergal i reszta jurorów?

  • 1

Najsłynniejszy polski satanista wegetarianinem? Zapendowska dodaje whisky do gołąbków? Zaglądamy do garnków i talerzy jurorom show wokalnych.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Co jada Nergal i reszta jurorów?

Przyjrzeliśmy się kulinarnym upodobaniom jurorów programów typu talent show.Skąd biorą siłę i energię do tego nieustannego poszukiwania śpiewających talentów?


The Voice of Poland


Twórca ostatniego wielkiego zamieszania w polskim szowbiznesie, kontrowersyjny Nergal ze strony kulinarnej prezentuje się łagodny jak baranek. Jeszcze rok temu świat obiegła wiadomość, że wokalista metalowej kapeli Behemoth zajada się w Australii mięsem kangura. Tłumaczył się, że został w tę konsumpcję wmanewrowany, a sam mięsa tego szlachetnego stworzenia do ust by nie wziął – stawia je w końcu na równi z psami. A czworonogów nie jada. Kotów też nie.

W łagodności Nergala musi być sporo prawdy, gdyż podobno teraz ta światowa gwiazda metalu i juror The Voice of Poland zajada się jedynie zieleniną! Nasi informatorzy donoszą, że siejący trwogę wśród narodu jako dziecko szatana Adam Darski przeszedł na wegetarianizm. W modnych knajpach je tylko warzywa i owoce oraz potrawy z soi, a w międzyczasie chodzi na odprężające lekcje jogi.

Poznaj przepis na obiad wegetariański: Pierogi z soją, musaka w wersji wegetariańskiej, kotleciki warzywne.

Jego kolega z jury, Andrzej „Piasek” Piaseczny, jak sam śpiewa preferuje śniadanie do łóżka. Oprócz tego podobno robi najlepszy bigos na świecie. Bigos jako śniadanie do łóżka? Może to być ciężki poranek!
Co więcej, Piasek nie korzysta z rad dietetyków, ponieważ miał niemiłe doświadczenia z dietami przez nich wprowadzanymi, ale odkąd zamawia gotowe dania w firmie cateringowej, jest najszczęśliwszym (i coraz chudszym) piosenkarzem w Polsce.

Wypróbuj przepisy naszych użytkowników: Bigos z młodej kapusty, kapusta pekińska - bigosowa.

Z kolei Kayah daje najlepszy przykład na to, że chudnięcie może kojarzyć się nie tylko z katuszami na siłowni, ale również z przyjemnością jedzenia. Rezygnacja z niektórych nawyków żywieniowych była zbawienna – sprawiła, że piosenkarka przed występami w The Voice of Poland zrzuciła aż 10 kilogramów! Unika teraz picia napojów gazowanych, które zastąpiła wodą mineralną. Porzuciła jasne pieczywo na rzecz jogurtów z dodatkami zbożowymi, kocha chude białe mięso, ryby i sery. Jej szczęściem jest to, że nie lubi słodyczy, a jedynym grzechem, na który sobie pozwala, to kromka świeżego chleba raz na jakiś czas.

Zobacz przepisy, które uczynią każdą dietę bardziej znośną: dieta proteinowa Dukana, 100 przepisów przy diecie cukrzycowej.

Ania Dąbrowska, jak sama mówi, jest wielbicielką jedzenia, która odchudza się przez całe życie. Próbowała większości diet wspomaganych często tabletkami poprawiającymi przemianę materii, lecz z żadnej z nich nie była zadowolona lub nie była w stanie jej wytrzymać. Lubi podjadać ulubione pyszności według zasady, że najważniejsze jest, by zadowalać swoje zmysły.

A jak najlepiej zadowolić swoje zmysły? Może pyszna kolacja? Zobacz jak przygotować smaczną i prostą kolację.


X Factor


Juror tego programu, znany wszem i wobec Czesław Mozil uwielbia śledzie po duńsku w sosie curry. Jego sentyment do Danii jest zrozumiały, mieszkał tam w końcu od 5 roku życia.

Zobacz też przepis na śledzie w curry.

Naczelny szyderca polskiego życia publicznego i kolega Czesława z jury w X Factor, Kuba Wojewódzki, na pierwszy rzut oka nie da się posądzić o mocniejsze związki z kuchnią. Chyba, że jako lansiarz - konsument. Magazyny plotkarskie kipią aż od plotek z kim jaką restaurację odwiedził i co zjadł. Kiedy wyśmiał zakupy w Biedronce dziennikarze zainteresowali się zawartością jego koszyka na zakupy, a tam same delikatasy! Najdroższa włoska kawa, wykwitne mięsiwa i wino z najwyższej półki. Nikt już nie pamięta, że Kuba swoją karierę zawodową zaczynał jako pracownik pieczarkarni!


Must be the Music – Tylko muzyka


Program ten lansowany jest przez stację produkującą go jako najważniejsze wydarzenie muzyczne ostatnich czasów i nawet najmniejsze szczegóły muszą o tym świadczyć. Dlatego też do prasy dostała się informacja o obiedzie, który towarzyszył naradzie jurorów. W hotelu Hilton na 25. piętrze Kora, Elżbieta Zapendowska, Adam Sztaba oraz Wojtek Łozowski - jurorzy Must be the Music debatowali podjadając wspaniale przygotowane homary, plastry wołowiny, jagnięcinę, czy ciasteczka krabowe. Najbardziej o wspaniałości imprezy stanowiły ceny podanych na niej dań – łącznie kosztowała ona 5 tys. złotych!

Wypróbuj przepisy na królewski obiad: Homar z koniakiem na porach, krabowe spaghetti, pieczeń jagnięca w ziołowej skorupce.

Jurorka programu Must be the Music, popularna Kora Jackowska ostatnio jest na diecie i to nie byle jakiej, bo diecie Dukana. Je więc jedynie chude mięso, ryby, owoce morza czy gotowane na parze warzywa. Poza tym artystka bardzo lubi celebrować posiłki ze swoją rodziną, uwielbia różnego rodzaju pierogi. Kora lubi także zupy, gotuje je bez żadnych mięsnych dodatków, z samych warzyw i owoców.

Świetnie w kuchni radzi sobie Elżbieta Zapendowska. Jurorka i nauczycielka śpiewu dzieli potrawy na te szybkie i te wyjątkowe. Do tych drugich zalicza swoje popisowe danie, które cieszy się wielką popularnością wśród znajomych – gołąbki. Podobno zamówień na nie jest tak wiele, że znana jurorka spędza w kuchni nawet dwa dni. Kluczowe jej zdaniem jest odpowiednie sparzenie liści kapusty i farsz.

Zdarza się, że do tego ostatniego czasem dodaje parę kropel whisky! Czasem zdarza się jej również podpytać kucharzy o sekrety ich dań. Dodatkowo, mimo próbowaniu wielu diet nie potrafi sobie odmówić alkoholu, a gdy najdzie ją ochota na golonkę, to po prostu ją zje…

Zobacz także: Golonka jak afrodyzjak, pieczone gołąbki, nadziewane liście winorośli, gołąbki bez zawijania.


Bitwa na głosy


Natasza Urbańska odkąd urodziła dziecko zaczęła niezwykle wysoko cenić ciepło rodzinne i domowe. Dlatego nie dziwi nas, że jej ulubioną potrawą jest tradycyjny polski rosół. Jak mówi sama Natasza - mogłaby go jeść codziennie, a aromat rosołu wywołuje w niej skojarzenia z dzieciństwem, czasem wolnym i beztroską. Smak rosołu pozwoli jej na pewno wypocząć po wyczerpujących dniach towarzyszących premierze filmu "1920 Bitwa Warszawska" w której jurorka Bitwy na głosy gra jedną z głównych ról. Można powiedzieć, że Natasza Urbańska biega z jednej bitwy na drugą.

Zobacz przepis na: Rosół na korpusie drobiowym.


Mam talent


Nowy juror programu Mam Talent Robert Kozyra nazywany był w Radiu Zet Mister Perfect. Znając jego dążenie do perfekcyjności nie jesteśmy zaskoczeni jego nową dietą. Za namową swojej byłej partnerki Edyty Górniak Kozyra odżywia się zgodnie ze swoim kodem metabolicznym. Testy wykazały, że powinien unikać czerwonego mięsa i serów. Jako ekwiwalent zalecono mu picie herbatek ziołowych!

Jego koleżanka z ławy jurora - Małgorzata Foremniak, jak donoszą znajomi aktorki, oszalała na punkcie żywności ekologicznej. Podobno w sklepach z różnego rodzaju bioproduktami zostawia potężne ilości gotówki. Nie potrafi i nie chce też odmówić sobie swojego ulubionego dania - francuskich naleśników z wiśniami.

Warto spróbować naleśników według przepisów naszych użytkowników: Naleśniki śmietanowo - ananasowe, naleśniki z nektarynkami i malinami czy może na ostro? Naleśniki z mięsem, warzywami i serem, naleśniki po meksykańsku.