Sałatka nicejska - proste składniki, niebanalny efekt!

Podstawą sałatki nicejskiej jest tuńczyk i jajko na twardo. Składniki mieszamy z sałatą, oliwkami i dowolnymi warzywami. Całość podajemy z dressingiem przygotowanym na bazie oliwy, musztardy i soku z cytryny. Zrób sałatkę nicejską, jej smak Cię zaskoczy!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Sałatka nicejska - proste składniki, niebanalny efekt!
fot. Adobe stock

Jak robi się sałatkę nicejską?

Sałatka nicejska pochodzi z Francji. Jest jednym z najpopularniejszych dań wywodzących się z tego regionu. Ile smaków i możliwości w zdobyciu produktów, tyle przepisów na jej wykonanie.

Podstawą przepisu na sałatkę nicejską są jajka na twardo, tuńczyk oraz sezonowe, ulubione warzywa.

Jakiego tuńczyka wybrać do sałatki nicejskiej?

Tuńczyk może być w formie upieczonego steku lub z puszki, w zalewie. Jeśli zdecydujesz się na drugą opcję, wykonanie kolorowej sałatki nicejskiej zajmie Ci naprawdę kilka chwil.

Naszym zdaniem warto jednać kupić surową rybę i upiec ją na grillu (równie dobrze sprawdzi się tutaj także patelnia grillowa). Pamiętaj, by zwrócić uwagę na to, gdzie kupujesz rybę - musi być świeża i wysokiej jakości, ponieważ po upieczeniu ma ona pozostać lekko surowa w środku.

Sałatka nicejska ze świeżym tuńczykiem - przepis

Składniki:
  • 3 jajka
  • 3 pomidory
  • 3 ziemniaki
  • 1 czerwona cebula
  • garść czarnych oliwek
  • garść kaparów
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 400 g świeżego tuńczyka
  • łyżka suszonego tymianku
  • sól morska
Dressing:
  • 60 ml oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Zrób dressing, odstaw, aż smaki się połączą.

Ziemniaki umyj (nie obieraj), pokrój na ósemki, skrop oliwą i posyp tymiankiem. Piecz w piekarniku przez około 30 minut.

Jajka ugotuj na twardo i pokrój na ćwiartki. Cebulę pokrój w półplastry, pomidory  na drobne półplastry. Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki.

Rybę pokrój na steki, posmaruj oliwą i posyp solą morską. Grilluj na rozgrzanej patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. Ryba powinna pozostać lekko surowa w środku.

Na talerzu ułóż sałatę oraz pozostałe warzywa i jajka. Polej obficie dressingiem, na wierzchu ułóż ciepłą rybę.

Zobacz też przepis na sałatkę Cezar