Jak robi się sałatkę nicejską?
Sałatka nicejska pochodzi z Francji. Jest jednym z najpopularniejszych dań wywodzących się z tego regionu. Ile smaków i możliwości w zdobyciu produktów, tyle przepisów na jej wykonanie.Podstawą przepisu na sałatkę nicejską są jajka na twardo, tuńczyk oraz sezonowe, ulubione warzywa.
Jakiego tuńczyka wybrać do sałatki nicejskiej?
Tuńczyk może być w formie upieczonego steku lub z puszki, w zalewie. Jeśli zdecydujesz się na drugą opcję, wykonanie kolorowej sałatki nicejskiej zajmie Ci naprawdę kilka chwil.Naszym zdaniem warto jednać kupić surową rybę i upiec ją na grillu (równie dobrze sprawdzi się tutaj także patelnia grillowa). Pamiętaj, by zwrócić uwagę na to, gdzie kupujesz rybę - musi być świeża i wysokiej jakości, ponieważ po upieczeniu ma ona pozostać lekko surowa w środku.
Sałatka nicejska ze świeżym tuńczykiem - przepis
Składniki:- 3 jajka
- 3 pomidory
- 3 ziemniaki
- 1 czerwona cebula
- garść czarnych oliwek
- garść kaparów
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 400 g świeżego tuńczyka
- łyżka suszonego tymianku
- sól morska
- 60 ml oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Zrób dressing, odstaw, aż smaki się połączą.
Ziemniaki umyj (nie obieraj), pokrój na ósemki, skrop oliwą i posyp tymiankiem. Piecz w piekarniku przez około 30 minut.
Jajka ugotuj na twardo i pokrój na ćwiartki. Cebulę pokrój w półplastry, pomidory na drobne półplastry. Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki.
Rybę pokrój na steki, posmaruj oliwą i posyp solą morską. Grilluj na rozgrzanej patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. Ryba powinna pozostać lekko surowa w środku.
Na talerzu ułóż sałatę oraz pozostałe warzywa i jajka. Polej obficie dressingiem, na wierzchu ułóż ciepłą rybę.
Zobacz też przepis na sałatkę Cezar