Czy każdy może jeść tuńczyka?

  • 1

Nie każdy wie, że ta popularna i smaczna ryba zawiera rtęć, która jest szkodliwa dla organizmu - dlatego należy spożywać ją z umiarem! Jakie tajemnice jeszcze skrywa tuńczyk?

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Czy każdy może jeść tuńczyka?
fot. Fotolia

Tuńczyk najzdrowszy jest w postaci surowej. Zawiera dużo witaminy A, oraz witamin z grupy B, oraz witaminę D .

Jest cennym źródłem witaminy PP, zwanej niacyną, która obniża cholesterol. Zawiera także selen i wapń. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Jest bardzo bogaty w białko.

Tuńczyk to jedna z największych ryb morskich. Pływa w wodach Atlantyku, Pacyfiku i w Morzu Śródziemnym. Wyróżnia się cztery gatunki tuńczyka: błękitnopłetwy, długopłetwy, opastun i bonito. Różnice miedzy nimi dotyczą wagi i długości. Największe mogą ważyć nawet 700 kilogramów.

Tuńczyka można jeść pod różną postacią - surowego, wędzonego, marynowanego, konserwowego. W postaci surowej jest najzdrowszy - w trakcie obróbki, czyli smażenia lub wędzenia, część jego wartości odżywczych ginie. W Polsce kupimy go najczęściej w wersji konserwowej; zdecydowanie rzadziej mrożonego czy wędzonego.

Zawiera jod który reguluje prace tarczycy i dużo kwasów tłuszczowych, w tym kwasy omega 3 i omega 6. Na ten drugi rodzaj kwasów powinny uważać osoby z chorobami krążenia i cukrzycą. Ich nadmiar obniża stężenie dobrego cholesterolu i powoduje odkładanie się tłuszczu na ściankach tętnic.

Jest zdrową rybą, ale należy zachować umiar w jej spożywaniu. Tygodniowa ilość nie powinna przekraczać 140g.  W tuńczyku odkłada się rtęć, a im większa ryba, tym stężenie rtęci jest większe.

U mężczyzn nadmiar jedzonego tuńczyka powoduje zaburzenia testosteronu oraz nasienia; kobiety w ciąży nie powinny go jadać częściej niż raz w miesiącu, natomiast osoby mające problemy z nadciśnieniem tętniczym nie powinny jadać go wcale, gdyż zawiera dużo sodu.

Tuńczyk z puszki ma mniejszą wartość odżywczą niż świeży; niezależnie od tego, którego wybierzemy możemy wykorzystać go do najróżniejszych sałatek, past do chleba a także dodawać do zapiekanek.

Zobacz przepis na przepyszny tatar z tuńczyka z borowikami!