Pomaga oczyścić organizm z toksyn, a kalorii ma tyle co nic. Trudno się zatem dziwić, że seler naciowy robi w ostatnich latach furorę, szczególnie w jadłospisach rozmaitych diet. Jeśli do tego dodać, że jest banalnie prosty w przygotowaniu, otrzymujemy warzywo idealne. Jak zatem zrobić z niego sałatkę?
Błyskawiczna sałatka z selera naciowego i kurczaka
Uwielbiasz sałatki z kurczakiem? W takim razie musisz skorzystać z naszej podpowiedzi na prostą sałatkę! Nie dość, doskonale smakuje, to jeszcze nie zaszkodzi Twojej figurze!
1. Przygotuj: 2 łodygi selera naciowego, 1 pierś z kurczaka, 2 plasterki ananasa (najlepiej surowego, lecz może być też z puszki), 1 pora, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 0,5 czerwonej papryki, 1 łyżeczkę kurkumy, szczyptę imbiru oraz sól i pieprz.
2. Na początek umyj i oczyść ze wszystkich chrząstek filet z kurczaka i ugotuj go na parze. Gdy będzie gotowy, pokrój go na mniejsze kawałki.
3. Warzywa umyj i pokrój w plasterki, a ananasa w kostkę.
4. W salaterce wymieszaj jogurt, kurkumę, imbir oraz sól i pieprz. Gotowym sosem polej sałatkę.
5. Całość dokładnie wymieszaj i voilà – Twoja sałatka z kurczakiem jest gotowa!
Fot. Fotolia
Skomponuj własną sałatkę!
Urok sałatek bierze się stąd, iż mając pod ręką kilka składników, można wyczarować kilkanaście różnych kompozycji. Nie inaczej jest w przypadku mieszanek z dodatkiem selera naciowego. Dzięki temu, iż jest on wyrazisty w smaku a jednocześnie nie przytłumia innych dodatków, można go łączyć z przeróżnymi składnikami. Oczywiście podstawą są różne odmiany pomidorów i ogórków, jednak całkiem dobrze komponuje się on także z cebulą, porem czy marchewką.
Poza warzywami, do selera pasują także dodatki mięsne i nabiał: kurczak (nie musi być gotowany – równie dobrze możesz wykorzystać resztki z wczorajszego obiadu!), jajka, krewetki oraz szynka. Jeśli chodzi o sosy, tutaj istnieje praktycznie pełna dowolność: od najprostszego winegretu, przez sosy jogurtowe po worcester. To, na który padnie wybór, zależy bardziej od pozostałych składników sałatki niż samego selera.
Seler selerowi nierówny
Zastanawiasz się, czym różni się seler naciowy od korzeniowego? Choć oba są prawdziwymi bombami witaminowymi, to każdy z nich posiada jednak nieco inne właściwości. Przede wszystkim seler naciowy jest znacznie mniej kaloryczny (posiada zaledwie 7 kcal w 100 g) i zawiera spore ilości witaminy A, odpowiadającej za dobry wzrok i odporność. Obie odmiany są bogate w witaminę K oraz potrafią dostarczyć sporo minerałów, w tym wapnia, magnezu, fosforu, sodu i potasu.
To, co je jeszcze różni to zawartość kwasu foliowego – w naciowym jest go o wiele więcej, dlatego powinny po niego sięgać szczególnie kobiety w ciąży. Również i smak nie jest identyczny – seler naciowy jest lekko pikantny i wyrazisty. Seler korzeniowy jest dużo łagodniejszy, dzięki czemu często łączymy go ze słodkimi dodatkami w postaci rodzynek czy jabłek. Bez wątpienia obie odmiany są warte naszej uwagi, pozostaje jedynie wybrać na co ma się ochotę danego dnia!
A Wy do czego wykorzystujecie selera naciowego? Lubicie to warzywo, sięgacie po nie często?
Błyskawiczna sałatka z selera naciowego i kurczaka
Uwielbiasz sałatki z kurczakiem? W takim razie musisz skorzystać z naszej podpowiedzi na prostą sałatkę! Nie dość, doskonale smakuje, to jeszcze nie zaszkodzi Twojej figurze!
1. Przygotuj: 2 łodygi selera naciowego, 1 pierś z kurczaka, 2 plasterki ananasa (najlepiej surowego, lecz może być też z puszki), 1 pora, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 0,5 czerwonej papryki, 1 łyżeczkę kurkumy, szczyptę imbiru oraz sól i pieprz.
2. Na początek umyj i oczyść ze wszystkich chrząstek filet z kurczaka i ugotuj go na parze. Gdy będzie gotowy, pokrój go na mniejsze kawałki.
3. Warzywa umyj i pokrój w plasterki, a ananasa w kostkę.
4. W salaterce wymieszaj jogurt, kurkumę, imbir oraz sól i pieprz. Gotowym sosem polej sałatkę.
5. Całość dokładnie wymieszaj i voilà – Twoja sałatka z kurczakiem jest gotowa!
Fot. Fotolia
Skomponuj własną sałatkę!
Urok sałatek bierze się stąd, iż mając pod ręką kilka składników, można wyczarować kilkanaście różnych kompozycji. Nie inaczej jest w przypadku mieszanek z dodatkiem selera naciowego. Dzięki temu, iż jest on wyrazisty w smaku a jednocześnie nie przytłumia innych dodatków, można go łączyć z przeróżnymi składnikami. Oczywiście podstawą są różne odmiany pomidorów i ogórków, jednak całkiem dobrze komponuje się on także z cebulą, porem czy marchewką.
Poza warzywami, do selera pasują także dodatki mięsne i nabiał: kurczak (nie musi być gotowany – równie dobrze możesz wykorzystać resztki z wczorajszego obiadu!), jajka, krewetki oraz szynka. Jeśli chodzi o sosy, tutaj istnieje praktycznie pełna dowolność: od najprostszego winegretu, przez sosy jogurtowe po worcester. To, na który padnie wybór, zależy bardziej od pozostałych składników sałatki niż samego selera.
Seler selerowi nierówny
Zastanawiasz się, czym różni się seler naciowy od korzeniowego? Choć oba są prawdziwymi bombami witaminowymi, to każdy z nich posiada jednak nieco inne właściwości. Przede wszystkim seler naciowy jest znacznie mniej kaloryczny (posiada zaledwie 7 kcal w 100 g) i zawiera spore ilości witaminy A, odpowiadającej za dobry wzrok i odporność. Obie odmiany są bogate w witaminę K oraz potrafią dostarczyć sporo minerałów, w tym wapnia, magnezu, fosforu, sodu i potasu.
To, co je jeszcze różni to zawartość kwasu foliowego – w naciowym jest go o wiele więcej, dlatego powinny po niego sięgać szczególnie kobiety w ciąży. Również i smak nie jest identyczny – seler naciowy jest lekko pikantny i wyrazisty. Seler korzeniowy jest dużo łagodniejszy, dzięki czemu często łączymy go ze słodkimi dodatkami w postaci rodzynek czy jabłek. Bez wątpienia obie odmiany są warte naszej uwagi, pozostaje jedynie wybrać na co ma się ochotę danego dnia!
A Wy do czego wykorzystujecie selera naciowego? Lubicie to warzywo, sięgacie po nie często?
LauraLaura
marcinka