Jak przechowywać sery?

  • 1

Sery powinny być przechowywane w lodówce, najlepiej w oryginalnym opakowaniu bądź zawinięte w folię spożywczą lub aluminiową.

         
ocena: 3/5 głosów: 2
Jak przechowywać sery?
Sery powinny być przechowywane w lodówce, najlepiej w oryginalnym opakowaniu bądź zawinięte w folię spożywczą lub aluminiową. Ochroni ona ser przed wysychaniem. Należy także umieszczać je w miarę możliwości z dala od innych produktów o intensywnym smaku i zapachu, w celu uniknięcia wymieszania się smaków - najlepiej służy temu zamknięty pojemnik.
Podczas zakupów zostawiajmy kupowanie serów na koniec, tak, aby były jak najżwieższe.
Sery w rodzaju żółtuch, camembertów oraz brie dojrzewają wraz z upływem czasu. Należy o tym pamiętać, ponieważ ich smak może się zminić na ostrzejszy. Dobrze wyjmować sery z lodówki na około godzinę przed spożyciem - by wydobyć z nich smak i zapach.
Żółtego sera raczej nie powinno się zamrażać, ponieważ źle wpływa to na ich smak. Ostatecznie jednak, jeśli żółty ser obeschnie, możemy go zetrzeć na tarce, umieścić w pojemniczku i używać później do pizzy lub zapiekanek.
Przechowywany w lodówce żółty ser ma trwałośc około kilku dni. Sery dojrzewające można przechowywać dłużej - zgodnie z informacją na opakowaniu.
Sery twarogowe są dużo mniej trwałe, w ich przypadku obowiązuje na ogół termin przechowywania nie dłuższy niż 48 godzin, chyba że zakupimy go w hermetycznie zamkniętym opakowaniu foliwoym - wtedy będzie przydatny do spożycia dłużej.