Cudze chwalicie, swego nie znacie – tak jeszcze niedawno można było powiedzieć o upodobaniach kulinarnych Polaków. Fascynowaliśmy się – tak długo niedostępnymi przecież – produktami i aromatami z różnych zakątków Europy, Azji, Afryki i obu Ameryk, odkrywaliśmy nowe, egzotyczne smaki. Przy barwnych, oszałamiających potrawach nasza własna tradycja kulinarna wydawała się szara i nieciekawa. To jednak od kilku lat się zmienia – powoli wracamy do tradycyjnych, polskich dań. Coraz bardziej cenimy też żywność naturalną, nieskażoną chemią, o unikalnym, czystym smaku. To wszystko zapewniają nam wyjątkowe, regionalne produkty, jak choćby te wymienione poniżej:
Polecane przepisy na sałatki z oscypkiem:
Sałatka z oscypkiem i kiełkami (przepis iwa643) oraz Sałatka z oscypkiem pomidorem i oliwkami (przepis mycha)
II. Kiełbasa jałowcowa
Produkowana w całej Polsce, wieprzowa, z rozdrobnionymi owocami jałowca.
Polecane przepisy na domowe kiełbasy:
Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa (autor iziona) oraz Kiełbasa swojska wołowo-wieprzowa (autor Ania Hosz)
III. Ser koryciński
Rozsławił Podlasie – miękki, dojrzewający, z niepasteryzowanego mleka krowiego, podpuszczki i soli.
Polecane przepisy na serowe pyszności:
Sernik czekoladowo-orzechowy (autor czekoladka_m) oraz Oponki serowe (autor AnetaŚw)
IV. Miody pitne
Wytwarzane w całej Polsce, powstają na skutek fermentacji brzeczki (miodu rozcieńczonego wodą).
Polecane przepisy z użyciem miodu:
Koktajl z miodem pitnym (autor Reniz) oraz Miód pitny sycony - trójniak (autor jakubdob)
V. Jabłka łąckie
Pochodzą z Kotliny Łąckiej w Małopolsce. Kwaśne, soczyste i aromatyczne.
Polecane przepisy na pyszności z jabłek:
Tarta tatin z jabłkami (autor alaaa) oraz Szarlotka z kruszonką, pianką i lukrem (autor luna19)
Tekst: Robert Grotkowski/zozolek