Obecnie trunek coraz częściej bywa łączony z dodatkami, co rodzi pytania dotyczące sposobu degustacji. Marka Otard proponuje trzy metody poznania smaku koniaku, które ukażą możliwości ekskluzywnego alkoholu.
Propozycje degustacji koniaku otwierają drzwi do świata zmysłowych doznań, jakich może dostarczać ten wytworny trunek. Koniak w postaci czystej i w połączeniu z inspirującymi dodatkami pozwoli w pełni poznać możliwości najszlachetniejszego z alkoholi.
Jak pić koniak?
Koniak to trunek cieszący się w Polsce coraz większą popularnością. Trunek tradycyjnie podawany w postaci czystej, obecnie często bywa łączony z dodatkami. Z tych względów wśród miłośników alkoholi zaczynają pojawiać się wątpliwości dotyczące sposobów degustacji koniaku. Oto kilka propozycji marki Otard, które pozwolą w pełni docenić smak szlachetnego alkoholu.Smak koniaku - klasycznie w postaci czystej
Bogaty smak koniaku Otard VSOP najlepiej poznamy pijąc go bez dodatków. Ekskluzywny alkohol należy jednak podawać w odpowiedni sposób. Idealnym naczyniem będzie kieliszek w kształcie tulipana, który pozwoli w pełni odczuć bukiet zapachowy koniaku. Koniak degustowany w sposób klasyczny powinien być podawany w temperaturze pokojowej, ponieważ pozwala ona uwypuklić bogactwo smaku alkoholu. Inną wersją klasycznie podawanego koniaku jest „Koniak on the rocks” czyli podawany z odrobiną lodu. Schłodzony ma łagodniejszy smak i może być ciekawą propozycją na cieplejsze dni. Pijąc koniak sam bądź z dodatkiem lodu, możemy poznać jego charakterystyczny smak i w pełni docenić tworzące go nuty smakowe i zapachowe.Smak koniaku w koktajlach
Koktajle to idealna propozycja dla osób, które wolą łączyć smak alkoholu z ciekawymi dodatkami. Koniak Otard jest doskonałą podstawą smakowitych, barwnych kompozycji. Trunek może być podawany zarówno w prostych long drinkach, jak i w koktajlach. Wyrafinowany smak koniaku może być łączony z owocowymi sokami, oryginalnymi dodatkami oraz innymi alkoholami. Pozwalają one odkryć szeroką paletę możliwości jakie otwiera przed nami doskonały koniak. Proste long drinki, dzięki niewielkiej ilości składników nadają koniakowi nowy wymiar, zachowując jego główne nuty smakowe. Fantazyjne koktajle pozwalają tworzyć zupełnie nowe połączenia, które łączą w sobie smak koniaku z aromatami i smakami innych składników.Smak koniaku w wydaniu wieczornym
Koniak może być podstawą oryginalnych kompozycji na bazie ciepłych napojów. Łącząc trunek z kawą lub herbatą otrzymamy aromatyczną i pobudzającą kompozycję smakową. Koniak sprawi, że znane napoje zyskają nowe ciekawe oblicze. Połączenia koniaku z kawą i herbatą mogą być dowolnie uzupełniane - cynamonem, goździkami, skórką pomarańczy.Propozycje degustacji koniaku otwierają drzwi do świata zmysłowych doznań, jakich może dostarczać ten wytworny trunek. Koniak w postaci czystej i w połączeniu z inspirującymi dodatkami pozwoli w pełni poznać możliwości najszlachetniejszego z alkoholi.
Babciagramolka
Ale pewnie jest tak jak z serami pleśniowymi - trzeba się w nich rozsmakować .Albo się je lubi i zapłaci każde pieniądze za dobry ,,pleśniak " , albo się od nich ucieka .W moim przypadku jest tak ,że na widok koniaku uciekam . Domownicy ( szczególnie Mama i zięć ) się delektują - czystym bez dodatków , bez lodu , a mnie nos wykręca na druga stronę . Akurat te doznania są mi obce .