Smażymy filety z kurczaka

  • 3

Filet z kurczaka będzie bardziej soczysty, jeśli dzień wcześniej zanurzysz go w marynacie

         
ocena: 3/5 głosów: 3
Smażymy filety z kurczaka
Filety z kurczaka kocha każdy z nas. Ale jak sprawić, by zawsze były pyszne i soczyste?

Przede wszystkim filety z kurczaka warto dzień wcześniej zamarynować. Nawet najprostsza zalewa z oliwy, soli i pieprzu, poprawi smak kurczaka.

Przed smażeniem wyjmujemy mięso z marynaty. Taki filet z kurczaka możemy obtoczyć w panierce lub usmażyć bez niej.

Jeśli smażymy mięso bez panierki, to olej powinnien być mocno rozgrany - to spowoduje zamknięcie porów w mięsie i zatrzymania soków. A skórka będzie ładnie zrumieniona.

Panierowane filety z kurczaka
smażymy na mniej rozgrzanym tłuszcz, by nie przypalić panierki. W obu przypadkach filet smażymy po około 1 minucie z każdej strony. Potem zmiejszamy palnik i dosmażamy mięso - średniej wielkości filety smażymy ok. 8-10 minut.