Jak zrobić brownie w 5 minut?

Brownie z mikrofalówki robi się z masła, jajek, mąki i kakao. Składniki umieszcza się w kubeczku i „piecze” przez około 5 minut w mikrofalówce.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić brownie w 5 minut?
fot. Fotolia
Szybkie, proste, bezproblemowe. Brownie to jedno z najprostszych ciast, które można przygotować w piekarniku lub mikrofalówce. Może być ono efektownie podane, np. jako dodatek do gorącej czekolady lub z sosem owocowym, dzięki czemu będzie stanowić wyjątkowy i ekskluzywny deser.

Co to jest brownie?

Brownie to tradycyjne amerykańskie ciasto, które charakteryzuje się chrupkim wierzchem i miękkim środkiem. Tradycyjnie przygotowuje się je z gorzkiej czekolady wymieszanej z cukrem, masłem, jajkami i mąką. Istnieją różne wariacje tego ciasta, np. z nutelli, bananów lub fasoli.

Jak zrobić ciasto czekoladowe w 5 minut?

Błyskawiczne ciasto to ratunek w momencie, gdy zaskoczą nas goście. Wystarczy kilka składników, by przygotować pyszny deser.
  • Do zrobienia brownie z kubeczka będą potrzebne: 1 łyżka mąki, 2 łyżki cukru, 4 łyżki masła, jajko, kakao lub starta gorzka czekolada. Opcjonalnie: orzechy, rodzynki lub aromat spożywczy.
  • Wszystkie składniki mieszamy przy pomocy łyżki i przekładamy do kubka lub kokilki.
  • Wstawiamy do mikrofalówki. Czas pieczenia to ok. 2 minut przy mocy 750 W.
  • Ciastko studzimy i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Z czym podawać brownie z kubeczka?

Brownie można podawać z dowolnymi owocami (np. wiśniami, malinami, pomarańczą) lub bakaliami. Dobrym pomysłem są również różnego rodzaju sosy owocowe, orzechowe lub czekoladowe. Aby nieco urozmaicić deser, ciastko można zaserwować w towarzystwie gałki lodów waniliowych lub polać je solonym karmelem.