Sól - niezastąpiona pomoc

  • 1

Każda pani domu spotyka się niejednokrotnie z błahymi problemami w kuchni. Postaram się przekazać kilka cennych rad, jak przy użyciu soli sobie z nimi radzić.

         
ocena: 3/5 głosów: 3
Sól - niezastąpiona pomoc
fot. Fotolia

Sól na pewno znajduje się w każdej kuchni; czasem nie zdajemy sobie sprawy, jak cenna może stać się w pomocach domowych.
Często zdarza się, że produkty które kupiliśmy szybko tracą swoją świeżość .

Trzeba zawsze pamiętać że produkty takie jak ciastka, herbatniki czy inne słodkości po rozpakowaniu należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, np. w metalowej puszce, do której należy dodać kilka kryształków grubej soli.

Kiedy natomiast przygotowujemy roztwór wody z mąką i gdy tworzą nam się grudki, również należy dodać odrobinę soli, dzięki której zrobimy idealnie gładką zawiesinę .

Gdy gotujemy jaja i chcemy aby nam się pięknie i bezproblemowo obrały to do wody należy dodać 1 łyżkę soli.

Sól jest również bardzo przydatna w utrzymaniu świeżości natki pietruszki, kopru czy też szczypiorku.

Jeżeli chcemy usunąć z dłoni nieprzyjemny zapach po krojeniu cebuli to należy je natrzeć odrobiną soli zanim je umyjemy.

Jeżeli chcemy usunąć zanieczyszczenia z piasku na zebranych grzybach lub na szpinaku to należy je namoczyć na chwilę w osolonej wodzie.

Ten biały cenny skarb jest również bardzo pomocny w ubijaniu białek czy śmietanki.

Mięso z kurczaka bardzo dobrze jest natrzeć solą około 2 godziny przed pieczeniem, wtedy będziemy mieć gwarancję, że mięso będzie bardzo aromatyczne i kruche.

Jak wiemy olej i oliwa szybko jełczeją, dlatego do butelki warto dodać odrobinę soli, wtedy ich trwałość będzie przedłużona.

Tłuszcz na patelni nie będzie pryskał, jeżeli na rozgrzany dodamy odrobinę soli.

Jeżeli chcemy aby frytki w czasie smażenia nie nasiąkły tłuszczem to należy je posolić dopiero po przygotowaniu.

Groch i fasolę należy solić dopiero gdy będzie miękki, ponieważ gdy przyprawimy go na początku gotowania, zrobi się twardy.

Sól również rewelacyjnie sprawdza się w czyszczeniu osadu na szklankach czy deseczkach kuchennych.

Aby zniszczyć nieprzyjemny zapach na sztućcach, których używaliśmy do jedzenia ryb należy je przed myciem namoczyć w osolonej wodzie. Świetnie nadaje się również do czyszczenia srebra i przypalonych garnków.

Jeżeli mamy w domu akwarium i nie możemy pozbyć się glonów, to należy do niego wlać odrobinę rozmieszanej wody z solą.

Pamiętam również, że soli używano u mnie w domu gdy przez przypadek wykipiało mleko to mama zawsze posypywała piec solą, a gdy na schodach w czasie zimny tworzył się lód to i tam była bardzo pomocna.

Trzeba również pamiętać, aby sól nie zawilgotniała i nie zrobiła się zbrylona - wystarczy do pojemnika lub solniczki dodać kilka ziaren suchego i surowego ryżu.

Polecamy: 10 nietypowych zastosowań soli w domu!